Belföld

Pozíciót kaptak azok a nácibarát tagok a Mi Hazánkban, akik nemrég még vállalhatatlanok voltak

Toroczkai László pártja az újnyilas múlt és egy karlendítős fotó miatt szankciókat hirdetett, ám mára csendben rehabilitálta a kínossá vált tagokat, mondván, nem szabad senkit élete végéig büntetni egy hiba miatt.

Egy évvel ezelőtt több tagjától és szimpatizánsától határolódott el a legutóbbi önkormányzati választáson már egy ötszázalékos párt lehetőségét felvillantó, Toroczkai László vezette Mi Hazánk. A sajtó által is dokumentált 2018-as, illetve 2019 eleji szakítás oka az újnyilas múlt, valamint egy neonáci karlendítéses fotó volt.

Mindez azt mutatta meg, hogy a törvényes kereteket betartó, ugyanakkor romák és melegek elleni gyűlöletbeszédet folytató szélsőjobboldali pártban vannak annyira radikális tagok, akiknek bizonyos megmozdulásai még a politikai korrektség tagadása ellenére sem vállalhatók fel a Mi Hazánkban.

  • Lantos János a Mi Hazánk elnökségi tanácsosaként működött. Korábban a paramilitáris, a Becsület Napja nevű neonáci esemény rendezvény rendszeres résztvevőjeként megismert Pax Hungarica szálasista-újnyilas mozgalomban is vezetőként tevékenykedett. 2012-ben például azt mondta, hogy „a nácik bukásával hosszú időre megpecsételődött Európa sorsa”. Emellett feltűnt az Erő és Elszántság nevű neonáci szervezetnél is, épp a 24.hu számolt be egy 2017-es tüntetésükről, ahol Lantos azt mondta, „lángolni fognak a migránstáborok”, illetve büszkék arra, „hogy az európai fehér rassz tagjai”. A megmozdulás Joseph Goebbels szavainak skandálásával zárult: „Ébredj, nemzet, tombolj, vihar!” (Ez egy 1943-as, totális háborút hirdető beszéd zárótétele volt a náci propagandaminisztertől.) Toroczkai László 2018 decemberében Lantos múltja miatt az ATV-ben magyarázkodott, majd leváltották tanácsosi posztjáról.
  • Walter Pál Péterről egy karlendítős fotó került elő a veszpresszo.hu oldalon. Egy társasággal ült egy asztalnál Mi Hazánk-matricák előtt, a többiek épp náci karlendítést mutattak be, amikor a kép készült. Walter ekkor a párt ifjúsági szervezetének, a Mi Hazánk Ifjainak a vezetője volt, a fénykép megjelenése után leváltották posztjáról.
  • A karlendítős fényképen szereplő Ábrahám Barnabás – Toroczkai ATV-s nyilatkozata alapján – ekkor még nem volt a párt tagja, és bár beadta tagsági kérelmét, a Mi Hazánk elutasította a fotó miatt.

A múlt év végére viszont mindhárman előrébb léptek a pártban, a korábbi szankciók ellenére.

  • Ábrahám a Mi Hazánk által delegált külsős bizottsági tag Tatabányán, emellett a Mi Hazánk Ifjainak regionális vezetője, Fejér és Komárom-Esztergom megye tartozik hozzá. Ábrahámról azt írta korábban a Magyar Hang: közösségi oldalán emlékezett meg Adolf Hitler helyettesének, Rudolf Hessnek a haláláról, megjegyezve, „ha a világot hozzá hasonló szellemiségű és kvalitású emberek irányítanák, egy sokkal jobb és élhetőbb hely lenne”. Ábrahám egy Hess pályáját méltató írást 2019 augusztusában a sokszorosan jogsértő, rasszista és antiszemita gyűlöletbeszédet tápláló kuruc.info-n jelentetett meg.
  • Walter Pál Péter újra a Mi Hazánk Ifjainak vezetője lett. Október 23-án a párt rendezvényén mondott beszédet.
  • Lantos János jelenleg a párt esztergomi szervezetének vezetője. Afféle megmondóember vált belőle a Toroczkai-pártban, akit újnyilas múltja ellenére a közmédia is idéz, például a drogprevencióról. Lantos más ügyben, de szintén a Mi Hazánk képviseletében már a kormánypárti Hír Tv-n is feltűnt.

Walterről, Ábrahámról és Lantosról nemrég közös fénykép készült a Mi Hazánk évértékelőjén.

Közzétette: Walter Pál Péter – 2020. január 25., szombat

 

Mivel eddig a nemzetiszocialista és náci ideológia vörös vonalnak számított a pártban, megkerestük a három politikus rehabilitálásával kapcsolatban a Mi Hazánkot, arról érdeklődve, mi változott hármójuk megítélésében. A párt válaszában úgy reagált: Walter a napokban lemondott a Mi Hazánk Ifjai vezetéséről (Facebook-bejegyzése szerint a következő kongresszuson az alelnöki posztért indul), a többiek nem országos tisztségviselők, egyébként pedig a párt nem akar élete végéig büntetni fiatalokat egy korábbi hibáért, ezért kaptak a büntetés után új esélyt.

A Mi Hazánk hétfőn nyilatkozatban tiltakozott a Becsület Napja betiltása ellen. A párt alelnöke, Novák Előd úgy fogalmazott:

Mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül február 11-ét a Becsület napjává kell nyilvánítsa az Országgyűlés előbb-utóbb.

A rendőrség eközben azt állapította meg a február 8-ára tervezett rendezvénnyel kapcsolatban, hogy azon ismét a nyilasok második világháborús kitöréséről szándékoznak megemlékezni a résztvevők, és ennek apropóján számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, a beszédek, zenék, és általánosságban a rendezvény így alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A tiltó határozatban a rendőrség hivatkozik Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására is, ebben a történész a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált, és arról írt, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ungváry Krisztián: Hullarablás a köztévében
Hősök vagy áldozatok a kitörés halottjai? És a műsorvezető micsoda?

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik