Belföld

Levelet írt a CÖF a pápának Niedermüller Péter szavai miatt

A Békemeneteket is szervező, elkötelezetten fideszes CÖF-COKA nyílt levelet fogalmazott meg Niedermüller Péter szerintük kereszténygyalázó szavai miatt. Jobboldalon annyira kiakadtak a DK-s polgármester szavain, hogy már tüntetést is szerveztek miatta, az ellenzék soraiban viszont csak a Jobbik szerint problematikusak a politikus kijelentései.

Véleményünk nekünk is volt a kérdésről, de most térjünk át a legújabb fejleményre, a kormánypárti civilek Ferenc pápához címzett levelére.

A Corpus Iuris Canonici és a II. Vatikáni Zsinat szellemiségében valljuk, hogy a krisztushívők mindnyájan részesévé váltak Krisztus papi, prófétai és királyi feladatának, és közöttük egyenlőség uralkodik méltóságuk és cselekvésük tekintetében

– kezdik a CÖF-ösök a levelüket egy kánonjogi eszmefuttatással.

Majd II. János Pál Centessimus Annus című enciklikáját idézik, amely értelmezésükben „hozzájárult a történelem különféle viszontagságai között egy igazságosabb társadalom felépítéséhez, vagy legalább az igazságtalanság visszaszorításához” azáltal, hogy „külön hangsúlyt fektet az ember személyének védelmére, méltóságának megvédésére”.

A CÖF-CÖKA abból a célból fordul Őszentségéhez, mivel az elmúlt napokban folyamatos támadás alatt áll a magyarországi keresztény közösség, amelynek eredője, hogy az Európai Parlament korábbi tagja, jelenleg Magyarország fővárosa egyik kerületének polgármestere, a Demokratikus Koalíció nevű balliberális párt alelnöke, Niedermüller Péter néhány napja egy országosan elérhető televízió műsorában rémisztő képződményeknek nevezte a fehér, heteroszexuális, keresztény férfiakat és nőket

– magyarázzák a fideszes „civilek” Niedermüller egyébként valóban szerencsétlen szavait, amiről a politikus is magyarázkodni kényszerült később, hogy mire is gondolt pontosan, elnézést azonban nem kért.

A levélben felidézik, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa nyílt közleményben utasította vissza a megbélyegzést, azt írták, hogy „szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt”.

A CÖF-COKA végül azt kéri a pápától, hogy „a Szentszék tekintélyét hívjuk fel a magyarországi keresztény közösség védelmében”, amiért nem kértek bocsánatot a „balliberálisok” Niedermüller mondatai miatt.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik