Belföld

Fenyegetett és lezsidózott egy taxist a Liszt Ferenc repülőtér biztonsági embere

Ötezer mínusz, hogy fogsz így aludni, te zsidó?

– mondta egy taxisofőrnek a Liszt Ferenc repülőtéren dolgozó biztonsági emberek egyike. Az alábbi, a Youtube-ra feltöltött videón, amelyet szerkesztőségünk is elküldtek, az előzmények nem, az viszont látható és hallható, hogy a biztonsági őr sértegeti és fenyegeti is a taxist.

A repteret üzemeltető Budapest Airportot arról kérdeztük, mikor és milyen körülmények között készült a videó, illetve lesz-e következménye a biztonsági őr viselkedésének.

A videó kapcsán megerősítjük, hogy a Budapest Airport zéró toleranciát tanúsít az erőszakkal szemben, és azonnal felvette a kapcsolatot az érintett alvállalkozóval, melynek eredményeképpen a biztonsági őr a továbbiakban nem áll szolgálatba a repülőtér területén

– válaszolta a 24.hu-nak a Budapest Airport. Válaszukból az is kiderült, hogy a taxis olyan helyen „vadászott” utasokra a reptér területén, ahol ezt nem tehette volna meg.

Mint közölték, a hatóságok támogatásával továbbra is mindent megtesznek azért, hogy az érkező utasok csak megbízható szolgáltatásokat vehessenek igénybe a repülőtéren. Hozzátették,

a korábbi évekre jellemző, utasokat körülálló, nem egyszer zaklató és különböző ajánlatokkal megkörnyékező személyek mára – az üzemeltető és a hatóságok intézkedéseinek köszönhetően – kiszorultak a repülőtérről, és ezt az állapotot a repülőtér üzemeltetője a jövőben is fenn kívánja tartani.

A taxisok maffiamódszerekről beszélnek

Januárban több hasonló, videóra vett eset történt a reptéren, egy alkalommal egy biztonsági őr meg is ütött egy taxist.

Készült felvétel az autóba beköpködő és az utasokat elterelgető őrökről is.

Az Index az eseteket követően cikket írt a reptéren tapasztalható konfliktusról. A megütött taxis azt mondta, hogy egy ötfős érkező társaság nézte ki magának az ő hétszemélyes autóját (mivel sima taxiba nem fértek volna be), amivel a külső sáv mellett állt. De amikor a turisták elindultak felé, azt vette észre, hogy a biztonságiak elkezdték a társaság tagjait győzködni, hogy inkább a Főtaxival menjenek. A szóváltást követően ebből nőtt ki a videón is rögzített ütlegelés.

Merthogy a repülőtér szerződésben áll a Főtaxival, aminek a lényege, hogy a társaság bizonyos szolgáltatási szint biztosítása és díjfizetés ellenében előjogokat élvez a reptéri fuvarozásban. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban több konkurens taxitársaság is panaszt emelt a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), de az nem talált kivetnivalót a többletjogokat biztosító szerződésben.

Néhány taxis megelégelte a reptéri biztonsági szolgálat viselkedését és ügyvédet fogadtak. Asztalos Gábor az Indexnek azt mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a repülőtéren „maffiamódszereket” alkalmazzon a biztonsági szolgálat, ezért több hatósági bejelentést is tettek ügyfeleivel. Először a rendőrséghez fordultak, ennek nyomán már négy közvádas és több magánvádas büntetőeljárás van folyamatban zaklatás, illetve garázdaság miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik