Belföld

Pár hét alatt 200 milliót keresett a Szerencsejáték Zrt. a lottóáremeléssel

Négy év után emelte újra az Ötöslottó árát a Szerencsejáték Zrt., így az alapjáték január 1-től már 300 forintba kerül: a 20 százalékos drágításnak jelentős a pénzügyi haszna, már az év első három hetében 200 millió extra bevételt hozott az állami cégnek, igaz, közben a játék nyereményalapjai is növekedtek.

A Pénzcentrum megnézte, hogy hosszú távon miként változott a játék ára. Arra jutottak, hogy az utóbbi tizenhét évben megduplázódott a minimumtét, 150 forintról 300 forintra emelkedett a „belépő”. Az is kiderült, hogy a mostani, 20 százalékos emelés volt a legnagyobb drágulás a lottótársaság elmúlt másfél évtizedében.

Összevetették a lottó árának duplázódását az inflációval is: ez azonos időszakban 89,88 százalék volt, azaz a szerencsejáték tizenegy százalékkal jobban drágult, mint átlagosan a termékek és szolgáltatások árai idehaza.

Az idén nem csupán a már említett Ötös-, valamint a Hatoslottó drágul. Az állami vállalat emeli a Luxor (175-ről 200-ra), a Joker (250-ről 300-ra), a Kenó (200-ról 250-re), valamint a Puttó (250-ről 300-ra) árát is. 

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik