Belföld

Koronavírus gyanújával vizsgálnak egy debrecenit

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz – közölte az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek. Az országos tisztifőorvos hozzátette, ez inkább a biztonságra való törekvést jelzi, nem számít pozitivitásra.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására.

A Blikk azt írja, egy diák az érintett, aki a téli szünidőben járt Kínában.

Korábban megírtuk, hogy a Debreceni Egyetem vezetése arra kéri a koronavírussal fertőzött országokból származó több mint ötszáz hallgatóját, ne utazzanak az érintett térségekbe. Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központjának igazgatója elmondta: Kínából, Koreából, Vietnámból és Mongóliából több mint félezer hallgatójuk van, de a vizsgaidőszak miatt tíz alatt lehet azoknak a száma, akik az ünnepekre hazautaztak, visszautazásuk pedig zömében a kínai holdújév után, a hétvégére várható.

Elmondta, négy hallgatójuk él Vuhan városában, ahol először mutatták ki az új koronavírust, közülük egy bizonyosan Debrecenben tartózkodik, a többiek hollétéről tájékozódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik