Belföld

Megváltoztunk, ez már nem csak egy viccpárt

Százezer kitartó szavazójuk van, Budapest egyes részein tíz százalék körül állnak. Viccpárt? Még mindig? Változott-e valami azzal, hogy öt budapesti kerületben (II., IX., XII., XIV., XV.) is a képviselő-testületben dolgoznak ősz óta? Turulról, ellenzékről, parlamentről és az önképükről is beszélgettünk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két legismertebb arcával, Ferencváros alpolgármesterével, Döme Zsuzsával és a hegyvidéki önkormányzat képviselőjével, a párt vezetőjével, Kovács Gergellyel, akik történetesen egy párt alkotnak.

Kezdjük a magánéleti szállal.

Kovács Gergely: Az van, hogy mi járunk. Volt, hogy jártunk, volt, hogy nem, aztán igen, aztán megint nem. Most megint igen.

Döme Zsuzsa: Így van.

Hogy kommunikálják ezt? A pártjuk ma már százmilliós támogatást kap az államtól, van működési rendje, alkalmazottjai, szóval olyan lett, mint egy nem is kicsi cég. Van ebből bármilyen feszültség, konfliktus?

Kovács Gergely: Ebből nincs. Ez nyilvános, mindenki tudja itt, nem titok.

Döme Zsuzsa: Amikor a pártot elkezdtük nagyobban csinálni, akkor már együtt voltunk.

Kovács Gergely: Előtte Dobrev Klárával éltem, de őt a Gyurcsány ugye lenyúlta.

Döme Zsuzsa: Én akkor még bálna voltam.

Nagyon vicces. Amúgy a viccpárt sértés?

Kovács Gergely: Nem sértő, csak nem pontos. Mást értenek viccpárt alatt ahhoz képest, amit mi csinálunk. De igaz, mi is viccpártnak indultunk.

Indultak, múlt időben?

Kovács Gergely: Igen, az elején mi is csak viccelődtünk. Ezt viszont csak addig lehetett csinálni, amíg kevesen voltunk. Amikor 2016-ban kinyitottuk a kaput, és bekerült egy csomó ember, akik már nem csak viccelődni akartak. Volt, aki környezetvédelemmel foglalkozott, más szociális dolgokkal, ezt fejelte meg, hogy pénzt kezdtünk kapni az államtól a tavalyi választás után.

Döme Zsuzsa: Amit pályázat útján hasznos, értelmes projektekre költünk.

Kovács Gergely: Energiánk nagy része ma már erre megy el, az értelmes dolgokra. Egy vicces poszt 15 másodperc, egy adománygyűjtést leszervezni, eljuttatni százszor ennyi meló. Azt persze többen lájkolják, ha Karácsony Gergely biciklijével csinálsz interjút, mint azt, ha 150 milliót elköltesz értelmes dolgokra.

A Kutya Párt ma már nem viccpárt?

Kovács Gergely: Fele-fele. Vannak vicces dolgaink továbbra is, de egy élelmiszergyűjtés nyilván nem az. Nem tudok mondani még egy ilyen pártot a világon.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

De milyen pártot? Milyen párt ma az MKKP?

Döme Zsuzsa: Aktív-kreatív állampolgárok pártja. Nekünk fontos, hogy az emberek csináljanak is valamit, ne csak beszéljenek róla, hogy valaki majd csináljon valamit.

Kovács Gergely: A pártok jó része, az ellenzékiek is, az emberek haragjára, dühére építve próbál kommunikálni, szerintünk azonban ez teljes tévedés.

Attól az ország nem lesz jobb hely, ha egymillió ember szívrohamot kap naponta. Mi nem akarjuk felbaszni az embereket, hanem azt mondjuk: inkább röhögjük ki a hülyeségeket.

Döme Zsuzsa: A cselekvésben hiszünk.

Kovács Gergely: „A Kutya Párt azt csinálná, hogy…” – ettől mi nagyon távol vagyunk.

Döme Zsuzsa: Hatalmas koncepciókat se gyártunk.

Kovács Gergely: Inkább azt mondjuk, éljünk örök életet, amit már részben meg is valósítottunk. A politikusok általában jövő időben beszélnek, amit én nem tartok sokra. Mondani vagy ígérni bármit lehet.

De ha valaki ellenzékben van, el kell mondania, hogy hatalmon mit csinálna, mit várhatnak a szavazók tőle. Ez alap.

Kovács Gergely: Én azt hiszem el, amit csinálnak.

És mit csinálna a Kutya Párt az oktatással?

Kovács Gergely: Megszüntetné. Úgyis külföldön fognak tanulni a gyerekeim, úgyhogy a magyar oktatás felesleges.

Döme Zsuzsa: Éve óta csökken az iskolázottak száma.

Kovács Gergely: Jó az irány, csak nem elég gyors!

És komolyan?

Döme Zsuzsa: Ez komoly.

Fenéket.

Kovács Gergely: Jó, az oktatáshoz is úgy próbálunk hozzáállni, hogy mi az, amit tényleg tudunk csinálni. Az, hogy én elmondom, milyen oktatást akarok, az talán érdekes, de attól nem fog történni semmi. Megcsináltuk a Kétfarkú Népfőiskolát, ahova jelentkezett egy csomó ember, hogy tanítana ingyen, szervezünk ingyenes tanfolyamokat csomó témában. Ha valaki akar, de nincs rá pénze, az tud nálunk angolul tanulni.

Döme Zsuzsa: Vagy programozni.

Kovács Gergely: Ez sokkal nagyobb munka, mint azt mondani, hogy „az Orbán-kormány tönkreteszi az oktatást, de majd a…” Ezeknek a tanfolyamoknak van valami értelme.

Döme Zsuzsa: Konkrét hasznát veszik azok, akik járnak rá.

Döntéshozói posztban van ősztől, egyedüliként a pártból. Ferencvárosban lett alpolgármester. Nem paradox ez? Kutyapártos a hatalmi gépezetben?

Döme Zsuzsa: A IX. kerületben az elmúlt kilenc év alatt rengeteg olyan dolog történt, amivel szembe lehet helyezkedni, tehát „lázadni” tudok továbbra is. Az persze új, hogy az önkormányzatban mindenki fizetésért, munkából csinálja azt, amit kitalálunk, hiszen a Kutya Pártban mindenki önkénteskedett, most is csak négy embernek van pozíciója. Tanulom, hogy nem nekem kell mindent megcsinálnom.

Kovács Gergely: Nem engedi, hogy négy színt vessünk Ferencvárosban! Van tehát választóvonal, abszolút. Én így élem meg.

Miben más ön, mint egy „rendes”, független alpolgármester?

Döme Zsuzsa: Járdaszigeteket akarunk csinálni például. Az pedig nonszensz, hogy Budapesten sehol nem lehet vécére menni, még pisilni se, csináltunk pisi-appot telefonra, hogyha „bajba kerülsz”, akkor megtaláld, hogy hova rohanhatsz be a leggyorsabban. A kultúra napját is alternatív eszközökkel fogtuk meg, hogy minél többen felfigyeljenek rá a kerületben.

Kovács Gergely: Nagy divat a közösségi költségvetés, ami a Szuzi javaslatára Ferencvárosban a jövőben úgy fog részben működni, mint a pártbeli Rósánékötéka (Rózsa Sándor Nép Közpénztékozló Alap). Azaz nem csak azt választhatják meg a lakók, hogy a környékükön játszótér vagy biciklitároló épüljön, de innovatív ötleteket is benyújthatnak, és ezek megvalósítására lesz egy értelmezhető anyagi keret.

Döme Zsuzsa: Olyan megoldások születhetnek így, amelyekre az önkormányzat nem is gondolna.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A fideszes Hegyvidéken, ahol ön képviselő, is átmennek az ötletek?

Mi az a Rósánékötéka?

A Rózsa Sándor Nép Közpénztékozló Alap az MKKP találmánya. Célja, hogy a pártnak az egy százalékot meghaladó választási eredménye miatt utalt állami támogatást ne „pártcélokra”, hanem „értelmes dolgokra” használják fel. 2018-ban mintegy 150 millió forintot osztottak szét különböző szervezetek közt. Az érdeklődés mértékét jelzi, hogy a második alkalomra 401 pályamunka érkezett be. A párt honlapján nyomon lehet követni, mit, hol és mennyivel támogatottak: emberkatapult a Tisza-tónál, ruhavásárlás a mohácsi önkéntes búvároknak, kulturális események, kutyafuttató, játszóterek – hosszan sorolhatók a helyi közösségek támogatását célzó projektek. A pártban mára van munkatárs, aki csak a pályázatok szervezésével, szűrésével és követésével foglalkozik, a vezetők pedig azt tervezik, hogy az idén kevesebb elképzelést támogatnak, de azokat nagyobb összeggel. Azt mondják: korábban kicsit szétaprózódott a támogatási keretük.

Kovács Gergely: Van, ami igen. Régóta szeretném, hogy ne csak reklámok legyenek az óriásplakátokon, de kulturális tartalmak is. Ez úgy néz ki, átmegy. Lesz öt olyan óriásplakát a kerületben egész évben, amelyekre folyamatosan lehet pályázni, kicsit olyan lesz, mint az ARC, várunk társadalmi témákat is. Mondjuk nekem az volt a fő ígéretem, hogy lesz egy 25 méteres szobrom, ezt most fogom beterjeszteni.

Van már egy elég terhelt szobor a Hegyvidéken, a turul, sztori is alakul körülötte. Mit kéne ott csinálni?

Kovács Gergely: A turullal?

Azzal. Lebontaná?

Kovács Gergely: Persze. Teljesen szürreális, hogy egy turulszobron vannak a világháborús elesettek, köztük a zsidó áldozatok neve. Az egy szélsőjobbos szimbólum. Semmi értelme a szobornak, szerintem erre már Pokorni Zoltán is rájött. Ha jól tudom, anno engedély se volt rá.

Döme Zsuzsa: A tatabányai turulnak amúgy is keresünk párt. Be kéne rakni a másik mögé, lehet, szaporodnának.

Kovács Gergely: Vagy legyen nagyon kicsi. Mondjuk egy egycentis turulszobor még jöhetne.

Pokorni milyen?

Kovács Gergely: Jó lenne egy olyan önkormányzatban dolgozni, ahol ott egy gonosz Fidesz, ahol jól láthatóan lopnak. Viszont úgy látom, hogy Pokorni kivétel a Fideszben, viszonylag normálisan irányítja a kerületet. Amit eddig akartam, tetszettek nekik. Megszavazták az Ez a minimum nevű átláthatósági programot is. Hány fideszes kerület tette meg ugyanezt?

Kapásból bizottsági elnök is lett.

Kovács Gergely: Az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrzőnek.

Pazar a név. Meddig tartott az első ülés?

Kovács Gergely: 15 percig. Alig tudtam sütit enni, olyan gyorsan megvoltunk.

Van ennek a bizottságnak bármi értelme?

Kovács Gergely: Per pillanat semmi. Hogy egy hatvanéves embernek mennyi vagyona van, engem nem érdekel. A vagyonosodás az érdekes, viszont a korábbi vagyonnyilatkozatok nincsenek fenn a honlapon. Lesz egy előterjesztésem, hogy legyenek fenn, legyenek kereshetők, továbbá szeretnék eltölteni egy hetet minden képviselő lakásán, akkor az ingóságokat is fel tudom mérni. Ha van feladatom, akkor az, hogy felhívjam a figyelmet, hogy szarul működik ez a rendszer. Ebben a formában semmi értelme, viszont létezne olyan, amiben lenne. Ha a NAV ellenőrizné.

Változott valami abban, ahogy egy másik párt politikusáról mit gondolkodnak most, ahhoz képest ahogy mondjuk nyáron gondolkoztak erről? A kapcsolat, a közvetlen érintkezés számít?

Döme Zsuzsa: Mi eddig is azt mondtuk, hogy ügyek mentén együttműködünk. Más kérdés, hogy mi azt tapasztaltuk, a többi pártnál csak a választások ezek az ügyek.

Kovács Gergely: Támogassuk ezt a jelöltet, lépjünk vissza, ennyi volt ez.

Döme Zsuzsa: Jellemzően választásokkor.

Kovács Gergely: Olyannal sose kerestek minket, hogy csináljunk valami értelmes dolgot közösen. Az önkormányzatokban viszont ez most más, mert nem pártpolitikai témáink vannak alapvetően. Mondok egy példát. Vágó Istvánból én eddig annyit láttam, hogy a Facebookon szidja a Fideszt, ami nekem tök unalmas volt. Van viszont nálunk egy művésztelep, amit az önkormányzat támogat, a művészek pedig adnak képet az önkormányzatnak, és Vágó volt az, aki rákérdezett, hogy akkor mi tényleg 500 festményt kaptunk az elmúlt 20 évben, hát hol vannak ezek? Kiderült, hogy valami raktárban, és akkor jött, hogy kerüljenek ki valahova, például az önkormányzat falára. Tök jó, hogy ő ezt észrevette. És értelmes dolgot csinál egy politikus, nem csak szid: érdekes ezt látni.

Mennyi pozitív tapasztalat! Át lehet vinni dolgokat, a másik ellenzéki is ember, és tényleg létezik az emberarcú fideszes. Mint a mesében, nem?

Kovács Gergely: Továbbra is bizonytalan vagyok, mennyi értelme van annak, hogy ott ülünk az önkormányzatokban. Az idő talán választ ad rá. Azt kértem a többiektől, hogy ha van korrupció, azt vegyék észre, ha van innovatív, kreatív ötletük, azt tolják át a testületen, ha nem megy, akkor baszogassák őket.

A lakossági bejelentéseket pedig, amennyire lehet, képviseljük, ehhez van nyilvánosságunk is. Ezt tudja egy képviselőnk tenni, ebben én jobban hiszek, mint a szavazgatásban.

Gondolták, hogy ősszel ennyien szavaznak majd a pártra?

Kovács Gergely: Nem, és én ezt csúnyán benéztem. Az EP-n volt 2,6 százalék, ehhez képest volt a Hegyvidéken 15 százalék, de Ajkán is ötöt kaptunk. Pesten átlag tíz körül.

Vagyis sokkal több helyen benn lehetnének a testületekben. Budapesten tíz százalék körül voltak ősszel, ehhez képest tűnik soványnak a négy megszerzett képviselői hely.

Kovács Gergely: Igen, több helyünk lehetne.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Taktika volt ez, vagy tényleg csak erőforráshiány? Mennyire nézték azt, hogy valaki ellen ne induljanak el?

Kovács Gergely: Ez vegyes. De benne volt ez is, igen.

Ilyen szempontjuk korábban nem volt.

Kovács Gergely: Voltak olyan helyek is, ahol szerettem volna, ha elindulunk, de miután meglátták a helyi kutyapártosok az ellenzéki sajtó viszonyulását, inkább nem tették. Az egész ellenzéki sajtó olyan szinten összefogáspárti, hogy aki nem összefogáspárti, azt vagy lejáratják, vagy elhallgatják. Amikor az aktivistáink meglátták, milyen lejárató cikkek születnek, mondjuk azokról a pécsi LMP-sekről, akik elindultak, elment a kedvük az egésztől.

Sajtó ide vagy oda, csak kaptak majd’ 15 százalékot a Hegyvidéken.

Döme Zsuzsa: Akikről beszélünk, megijedtek.

A független sajtótól?

Döme Zsuzsa: Igen, nem akarták kitenni ennek a családjukat.

Egy beszólós újságcikknek? A családjukat? Ez most vicc vagy komoly?

Kovács Gergely: Tényleg ez történt. De a másik is igaz. A VIII. kerületben tényleg azért nem indultunk, mert nem akartunk annak akadálya lenni, hogy Pikó András polgármester legyen. Szimpatikus csávó, jó dolgokat csinált a kerületben az elmúlt években.

Döme Zsuzsa: Buszmegállót is épített.

Kovács Gergely: Józsefvárosban ez szándékos volt. De amúgy az, hogy négy kerületben elindultunk, az is sok embert jelent. A hatvan jelölt, azok aláírásai. De igaz, négynél több kerületben össze tudtuk volna szedni az ajánlásokat. Mindben azért nem.

Döme Zsuzsa: Közben ott szerepeltünk a legjobban, ahol el se indultunk.

Kovács Gergely: A IX. kerületben, ahol most van egy alpolgármesterünk. Ergo: a legjobb nem elindulni.

2018-ban még nem mérlegeltek, most meg már az van, hogy a Pikóra nem mennek rá. Ez változás.

Kovács Gergely: Igen, változás. Persze 2018-ban is racionálisan indultunk, az volt a cél, hogy legyen meg a 27 jelölt 9 különböző megyében, és akkor 39 lett.

Döme Zsuzsa: Nem léptünk vissza Baranyi Kriszta javára például.

Most megtennék?

Döme Zsuzsa: El se indulnánk. Ősszel se indultunk ellene, hanem vele kampányoltunk.

Kovács Gergely: Van egy alapfeltételezés, hogy aki a Kutya Pártra szavaz, az egyébként az ellenzékre szavazna. Erről én soha nem láttam semmit. Aki a Kutya Pártra szavaz, az ránk akar szavazni.

Előbb mondta, hogy Pikó esélyeit rontotta volna, ha elindul a Kutya Párt.

Kovács Gergely: Két év múlva az országgyűlési választáson el fogunk indulni, egyedül. Máris tudom, azt fogjuk hallgatni egy éven át, hogy mi vagyunk a hibásak. Nem hiszem, hogy létezik Európában még olyan ország, ahol egy pártot azzal lehet baszogatni, hogy elindul a választáson. Németországban ez előfordulhatna?

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Ha volt kritika, az arról szólt, hogy ebben a választási rendszerben a különindulás a NER továbbélését segítheti.

Kovács Gergely: Tud bármilyen országot mutatni, ahol bűnnek számít a sajtó jelentős részében, ha egy párt elindul egyedül a választáson? Itt már nem arról szól, hogy mit képviselünk, hanem az, hogy ki szidja jobban a másikat. Ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni ma az LMP-t, a Jobbikot, a DK-t vagy a Momentumot, én már nem tudok különbséget tenni. A kétosztatúság, egymás fikázása a lényeg. Aki a leghangosabb, az nyeri a választást. Az lesz a népszerű.

Nincs létalapja a politikai kritikának?

Kovács Gergely: Annak van, de

amit az ellenzék művel az nem mutat túl nekem a sorosozáson. Ettől senkinek nem lesz jobb.

A szavazóknak is szól ez.

Kovács Gergely: Kétségtelen. Abban tévedtem, hogy nem lehet összeadni a szavazatokat a Momentumtól a Jobbikig. Nem így van, össze lehet, amikor van egy ilyen elemi igény a lakosság részéről, hogy váltsák le a Fideszt. Amit én mélyen megértek, mert tényleg egy szörny nőtt az ország tetejére, és én is örülnék, ha nem Fidesz-kormány lenne. Az ellenzéki kínálat viszont megszűnt, nem választhatok, hogy balos, zöld, negyed náci, mert egy nagy tömb lett.

A látszólagos homogenitás jó eséllyel addig tart, amíg ilyen kereteket kényszerít a NER, amíg ilyen a választási rendszer, a nyilvánosság, a közmédia. Ha ezek változnak, visszatér a politikai pluralizmus.

Kovács Gergely: Ez igaz lehet, de megközelítem máshonnan. Ha két év múlva elindulnak együtt a választáson, akkor hogy osztják szét a helyeket. Hogy? Ha nem tudják, hogy mekkorák. Valamelyik közvélemény-kutatás alapján?

Ez nem részletkérdés?

Kovács Gergely: Az milyen, hogy Budapesten most az MSZP a különböző önkormányzatokban, posztokból, bizottsági helyekből többször annyit kapott, mint a Momentum, amelynek viszont kétszer akkora a támogatottsága. És emiatt a szelekció, hogy a szarabbra kevesebben szavaznak, nem történik meg. Mert egyben indulnak, és nem tudsz a Momentumra szavazni. Így viszont megmaradnak azok a pártok és személyek, akik nem szerencsés, hogy továbbra is ilyen hangsúlyosan részei a magyar politikának, és ez nehezíti is a NER leváltását.

2022-ben megcélozzák az öt százalékot? Van erre ambíció, vagy jó az, ami van?  

Döme Zsuzsa: Az öt százalék nagyban függ attól, hogy csináljuk most az önkormányzati munkát.

Kovács Gergely: Ha ez látszik, ha az értelmes dolgok átmennek, akkor nem esélytelen.

És jó lenne az a pártnak? Mármint a parlament, a mandátum.

Kovács Gergely: Eggyel még tudnánk mit kezdeni, ötvennél több mandátum már para lenne. De el vagyunk parlamenti képviselőhely nélkül is. Nagy részéhez, amit csinálunk, ahhoz úgysem kell.

De mit csinálnának odabenn, ha mégis? Ha összejönne a parlament.

Kovács Gergely: Azon kívül, hogy a büféből kihoznánk az olcsó kaját a hajléktalanoknak? Hát azt egyelőre még nem tudom.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik