Belföld

Ellenőrzést kapott a juhász, miután földmutyikról nyilatkozott

A fideszes jóbarátok, azok kapták, sajnos. Meg a műgazdák, mert a valós gazdáknak nem jutott

– mondta Mavranyi Zsigmond. A juhász nemrég az Euronewsnak elmondta a véleményét a földbérleti szerződéseknél tapasztalt visszásságokról, azóta pedig idén már kétszer is ellenőrizte a Hortobágyi Nemzeti Park, írja az Átlátszó.

A juhászt most a saját részére tartott 25 liba és három disznó miatt büntethetik meg. Mavranyi Zsigmond ugyanis elmondása szerint nem vette észre, hogy leszakadt a villanypásztor és 25 liba kiszaladt a legelőre.

A nemzeti parkok területén szigorúan korlátozzák, milyen állat és abból hány darab tartható, libát és disznót nem szabad a legelőkre engedni, mert a gyepet tönkreteszik. A Hortobágyi Nemzeti Park esetében is ez a helyzet, igaz, a gazda szerint nekik eddig azt mondták, hogy a bérelt tanyán azért saját részre tarthatnak 30-40 libát és néhány disznót is, ha elkerítik, és nem engedik a legelőre őket.

A helyszínre érkező természetvédelmi őr mégis közölte a gazdával, hogy feljelenti, mert libákat tart, illetve azt is mondta, hogy ugyan lehet, hogy csak figyelmeztetést kap, de felhívta a figyelmét arra, hogy előfordult már olyan eset, amikor ilyesmiért milliós bírságot szabtak ki. 

A libás esetet megelőzően a természetvédelmi őr hívta fel a juhászt, majd azt kérdezte tőle, miért engedi a három disznót szabályellenesen a legelőre. A gazda szerint az állatok véletlenül szöktek ki, amikor elmozdították az őket körülvevő bálákat a birkák szállítása idejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik