Belföld

Gyöngyöspata? Etikátlan hangulatkeltésről beszél az Európai Parlament első roma származású, fideszes alelnöke

Járóka Lívia szerint ő nem csak a Fideszre szavazó romákat képviseli, és egész Euró­pa elindulhatna a magyar úton.

A kormánypárti Magyar Nemzetnek a fideszes Járóka Lívia, az Európai Parlament első roma származású alelnöke azt mondja, eddig tudatosan nem szólalt meg Gyöngyöspata ügyé­ben. Ezt azzal magyarázza, hogy aki ismeri, tudja: zászlóvivője az ügynek, de tapasztatból tudja,

amikor politikai hangulatkeltésre használják a romákat, abban a szakpolitika nem hallatszik. (…) Nem kellenek olyan hangadók, akik azért utaznak Gyöngyöspatára, hogy ott látványosan elsírják magukat. (…) Egy civil szervezet csak akkor avatkozzon bele a romák érdekképviseletébe, ha ahhoz érdemben hozzá tud adni valamit.

Szerinte ő nem csak a Fideszre szavazó romákat képviseli.

Ha a romákról van szó, hiszem, hogy ma is én vagyok a kormány egyik leghangosabb kritikusa.

A szegregáció ügyében azt viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy azok mutogatnak az Orbán-kormányra, akik korábban maguk is közrejátszottak a helyzet kialakulásában.

Gyongyospatai-romak(960x640)(1).jpg (gyöngyöspata, romák)
Nem tűnt fel a gyöngyöspatai iskola igazgatójának, hogy vannak tisztán cigány osztályok
Szerinte ez csak véletlenül alakult így. A szülők szerint a cigányoknak nem tartottak informatika órát, hetedikben tanították nekik a szorzótáblát.

Mindenki csendben volt amikor a szegregált osztályok kialakultak.

A szocialisták és a civilek többsége semmit nem szólt akkor, amikor a pszichológusok többsége a legtöbb hatéves cigány gyerekre azt mondta, hogy szellemi fogyatékos. Elnézték, hogy tömegesen ülnek a kisegítő iskolákban.

A magyar utat ajánlja Európának

Szerinte az Orbán-kormány igenis komoly eredményeket ért el. Hosszan sorolja is azokat, noha elismeri, a helyzet nem tökéletes.

Mi felismertük, mekkora probléma a szegregáció. Tíz év alatt felépítettünk valamit, amit most le akarnak dönteni. (…) Én azt mondom, hogy etikátlan ennyire sötét képet festeni az emlegetett esetek miatt. Igenis egész Euró­pa elindulhatna a magyar úton.

Járóka elítéli az Orbán Viktor Gyöngyöspata ügyében tett kijelentései­re adott reakciókat, szerinte egy sajtótájékoztató pár mondatára

nem lenne szabad ekkora gyűlöletkeltést indítani, és a romákat maguk előtt tolva támadni a kormányt.(…) A magyar kormány volt az, amelyik felszólította az Európai Uniót arra, hogy a nemzetközi kötelezettségeknek megfele­lően tegyünk végre a szegregáció ellen.

Gyöngyöspatát nagyon jól ismeri, tartja a kapcsolatot több helyi szakértővel, naponta tájékozódik arról, mi történik ott. Szerinte a az lesz a megoldás, ha a romákat visszahozzák a társadalmi körforgásba. Úgy véli, a romákra gazdaságilag és pszichésen is óriási feladat vár,

mert a rendszerváltás óta mellőzve voltak, s csak az elmúlt évtizedben kaptak esélyt arra, hogy változtassanak saját helyzetükön, és változtatnak is!

Eddig is a cigányokért és a hátrányos helyzetűekért küzdöttem, ezek után is őket helyezem előtérbe a munkám során.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik