Belföld

Elfogták a Röszkénél betörni próbáló migránsok nagy részét

A szerbiai határőrség elfogott 37 migránst, akik annak a körülbelül 60 fős csoportnak a tagjai voltak, amely kedd hajnalban kísérelt meg erőszakosan bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél, közölte a szerbiai határőrség. Az elfogottakat átadták a magyarkanizsai rendőrségnek.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, fiatal férfiak szervezett és erőszakos módon próbáltak magyar területre jutni, és feltehetően helyismerettel rendelkező embercsempészek is segítették őket. Közölte, hogy az átkelő mellett megkezdték a határ védelmének megerősítését, a drótakadály helyett azon a szakaszon is kerítést építenek, ahol erre korábban egy távközlési kábel miatt nem volt lehetőség.

Kedd hajnalban az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy embert elfogtak. A következő kísérletnél a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek. Néhány migráns magyar területen maradt, ezért a rendőrség lezárta a terület. A magyar rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Videón, ahogy a migránsok megpróbáltak áttörni a határkerítésen Röszkénél
Átszaladtak hozzánk, aztán visszafutottak Szerbiába.

A főtanácsadó kitért arra, hogy a migránsok fő irányként a korábbi Bosznia-Horvátország-Szlovénia útvonal helyett ismét a szerb-magyar útvonalat választják. Ezért újabb intézkedéseket kellett bevezetni a határ biztonságának garantálására, ez a rendszer jól működött. A történtekről tájékoztatták a szerb hatóságokat, melyek ígéretet tettek arra, figyelni fogják a röszkei határszakaszt.

Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik