Belföld

Hamarosan a törvényes képviselő is kiválthatja az e-receptet

Hamarosan megszületik az a rendeletszintű jogszabály-módosítás, amelynek segítségével az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthatja más személy részére a gyógyszertárakban – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ez azt jelenti, hogy már nem csak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy a törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és tajkártyájának együttes bemutatásával is átveheti a vényköteles gyógyszereket.

A lap emlékeztet, hogy január óta az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk, ha a beteg azt kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. Sokaknak azonban nem volt felírási igazolásuk, ők úgy kapták meg a gyógyszert, hogy az azonosítást követően a gyógyszertárban letöltötték az EESZT-ből a vények adatait. Szintén januártól ugyanakkor az a rendelet is érvényes, hogy ha az EESZT elérhetetlen, akkor nem lehet a gyógyszert a felírási igazolás alapján kiadni, és ha nem működött a rendszer, akkor vagy ellátták a beteget gyógyszerre, vagy betartották a jogszabályt és nem adták ki. Emiatt nemrég Gyurcsány Ferenc is panaszkodott.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik