Belföld

Azért nem épülhet szélerőmű, mert a nukleáris- és a napenergia a két prioritás

Ungár Péter arról kérdezte Orbán Viktort írásban, hogy miért mondta azt a miniszterelnök az évadnyitó Kormányinfón újságírói kérdésre, hogy „nem fogunk új engedélyt kiadni továbbra sem szélerőmű telepítésére”.

Az LMP-s országgyűlési képviselő kérdése indoklásaként kifejtette, hogy bár tisztában van azzal, hogy Magyarország földrajzi adottságaiból adódóan a tengerparti országokhoz képest sokkal kevésbé tud a szélenergia részt venni a megújuló energiamixben, mégis a létező lehetőségek és kigazdálkodható kapacitás alatt van jelenleg a magyar szélenergia.

Ezt  az állami tulajdonú MVM oldaláról vett idézettel támasztotta alá:

Jelenleg majd 300 MW a beépített szélerőművi kapacitás, ez azért elmarad a már kiadott kapacitás-engedélyektől és a lehetőségektől is

– olvasható a Magyar Villamos Művek honlapján.

Orbán Viktor helyett Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt.

Az államtitkár válaszában leszögezte, hogy a szélenergia felé nem nyit Magyarország, mert ahogy Ungár is írta, nem elég jók az ország adottságai. Arra nem válaszolt, hogy a létező lehetőségeit miért nem használja ki az ország, amikor az MVM szerint is elmarad a kapacitás a lehetőségektől.

Az államtitkár válaszában világossá tette, hogy a magyar energiamix két fontos lába az atomenergia, illetve a napenergia lesznek.

Schanda azt ígérte, hogy 2030-ra a hazai áramtermelés 90 százaléka lehet így szén-dioxid-kibocsátástól mentes.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik