Belföld

A BRFK tavaly 460 körözött embert fogott el

A sok elfogás az Aratás fedőnevű akcióknak volt köszönhető.

A távirati iroda szerint 2019-ben 460 körözött embert fogtak el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársainak felderítő munkája révén. Sulányi Vilmos, a BRFK célkörözési osztályának vezetője azt mondta, egysége a „fejvadászokhoz” hasonlóan az érvényben lévő körözéseket figyeli, próbálja felderíteni a keresett embereket.

A nagyszámú elfogás annak volt köszönhető, hogy koncentrálták az erőket, kísérleti jelleggel bevezették az Aratás fedőnevű akciókat. Ezek lényege, hogy utcai akciók helyett a körözöttek felderített tartózkodási helyein jelentek meg.

A legsikeresebb ilyen akciójukba két hét alatt hatvan embert fogtak el.Az alezredes módszereikről általánosságban azt mondta, azok „nagyon csalafinták”. Példaként említette, hogy emberei vevőnek jelentkeztek egy körözött ember internetes hirdetésére, majd az adásvételkor elfogták az élettársával együtt, mert ellene is körözés volt érvényben.

Sulányi Vilmos azt mondta, a legtöbb körözést (19-et) K. Márió ellen adták ki, akit külföldön fogtak el, de volt olyan körözött is, akit egy ház tetőrészében kialakított rejtekhelyen találtak meg.
Tavaly kétszer tartottak Rajtaütés nevű akciót. Egyszerre hatvan rendőr szállta meg a Nyugati pályaudvart, ahol próbálták kiemelni a bűnelkövetőket. A húsz perig tartó akciókban három-három körözött embert fogtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik