Belföld koronavírus

Koronavírus: Magyarországon nincs beteg, kicsi a járvány esélye a Népegészségügyi Központ szerint

Nincs koronavírusos beteg Magyarországon és kevés az esélye a járványnak – hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hozzátették: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak
Ennek ellenére hoztak intézkedéseket, közölte Szijjártó Péter.

Azt írták: a Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a Wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

Koronavírus: 40 millió embernek tiltották meg az utazást
Már fiatal áldozata is van a vírusnak.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt. Az NNK az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek – áll a közleményben.

Kiemelt kép: Védőruhát viselő munkás egy pekingi metróállomáson felállított ellenörzőpontnál 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik