Belföld

Négy év javítóintézeti nevelésre ítélték az édesapját mellkason, nevelőanyját vesén szúró kislányt

Négy év javítóintézeti nevelésre ítélte jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azt a fiatal lányt, aki megkéselte az apját és nevelőanyját egy évvel ezelőtt Csemőn.

A lány 12 éves korában, egy meghiúsult szökési kísérletet követően keveredett szóváltásba az édesapjával. Magához vett egy körülbelül 17 centiméter pengehosszúságú kést és a „Megöllek titeket!” kiáltással édesapját mellkason, a mostohaanyját pedig vesén szúrta.

Az apa elkapta a lánya kezét, egy másik ott tartózkodó pedig rávágott a seprűvel, így végül elejtette a kést. A családtagok a mentők érkezéséig a lányt a nappaliban lévő kanapéra ültették és őrizték. Ezt követően előbb a ceglédi, majd egy fővárosi kórház pszichiátriai osztályára szállították.

Mivel a gyerek még nem töltötte be a 14. életévét, a bíróság beszerezte az igazságügyi. elmeorvos és pszichológus szakértők szakvéleményét, e szerint a késelés elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel

A kihallgatások alatt a lány magatartása fokozatosan pszichopátiás jelleget öltött, többszöri figyelmeztetés ellenére a jelenlevő ügygondnok, védő, ügyész és rendőr előtt több módszerrel is megpróbált végezni magával. Előfordult, hogy megpróbálta felszakítani az ereket a csuklóján, illetve ököllel ütötte a fejét.

„Megöllek titeket” – kiabálta a 12 éves kislány, édesapját mellkason, nevelőanyját pedig vesén szúrta
A segítségre szoruló kislány az ügyész és rendőrök előtt próbálta meg felszakítani az ereit a kihallgatása közben.

A fiatal lány és ikertestvére viselkedése miatt már többször is pszichiáterhez fordultak korábban a szülők, ennek annyi eredménye lett, hogy nyugtatót írtak fel a gyerekeknek. A szülők többször hívtak mentőt, rendőrt, már 2018 őszén kérték a gyámhivatalt, hogy a gyerekeket helyezzék el a családtól máshová. A késelés előtti hetekben többször intézkedett a családnál a gyámhatóság és a rendőrség.

A Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében a lányt több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek, és 4 évre elrendelte javítóintézeti nevelését. A lány legkorábban a javítóintézeti nevelés felének letöltése után bocsátható el ideiglenesen az intézetből. Az ítélet jogerős.

Fotó:Az ország első, 1890-ben alapított állami leányjavító intézete Rákospalotán, ahol a 14-19 év közötti bűnelkövető fiatalok előzetes letartóztatásukat javítóintézeti nevelés keretei között töltik. Fotó: Cseke Csilla / MIT

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik