Belföld

Lárvák, nyüvek ették egy Down-szindrómás férfi sebeit, mert nem ápolták – testvére 4 évet kapott emberölésért

Négy év fogházra ítélte a Pécsi Törvényszék azt a férfit, aki teljesen elhanyagolta és nem gondozta a Down-szindrómás testvérét. Az ellátásra szoruló 52 éves férfi meghalt.

A kromoszóma rendellenesség következtében Down-szindrómával született férfi súlyos fokú gyengeelméjűségben szenvedett, folyamatos gondozásra, ellátásra szorult és miután szülei meghaltak, a testvére lett a gondnoka. Az 52 éves beteg férfi a testvérével és annak lányával lakott egy pécsi családi házban, ahol mindannyiuknak külön szobája volt. A férfi  nem takarította a fivére szobáját, így az rendetlen, piszkos és elhanyagolt volt.

A Down-szindrómás férfi november közepén annyira lebetegedett, hogy tartósan ágyban fekvő állapotba került és pelenka viselésére szorult. A testvére azonban nem cserélte a pelenkáját, nem mozgatta őt, nem fürdette, emiatt a fivére a szennyezett ágyban feküdt betegen. A mozgatás hiánya felfekvéses, fekélyes állapotot okozott nála, a folyamatos bőrirritáció miatt elvakart sebein lárvák és nyüvek telepedtek meg. A pokoli fájdalmakat átélő férfi december elején tüdőgyulladást kapott, de a férfi még ekkor sem hívott hozzá orvost.

Néhány nappal később az egyik hajnalon a beteg férfi már alig kapott levegőt, ezért a férfi felhívta a háziorvost, akinek tanácsára végül kihívta a mentőket. A beteg férfit kórházba szállították, azonban még aznap este meghalt.

A férfi halálának közvetlen oka a heveny, kétoldali tüdőgyulladás talaján kialakult szepszis, melyhez hozzájárult a kezeletlen, elhanyagolt állapota miatt kialakult fertőződése, a betegségek miatti legyengült állapota. A szerencsétlenül járt férfi az értelmi állapota miatt nem volt képes felmérni a vele történteket, hogy akár a testvérétől, akár mástól segítséget kérjen.

A vádlottnak, mint a beteg hozzátartozójának, gondnokának kötelessége volt a sértettről, testvéréről való gondoskodás, de ennek nem tett eleget. Amennyiben megfelelően járt volna el, akkor a testvére nagy valószínűséggel még ma is élne.

A férfi a korábbi előkészületi ülésen elismerte a felelősségét, de csak abban, hogy nem hívott mentőt a rettenetes állapotban lévő testvéréhez. Az utolsó szó jogán azt mondta:

nem akartam a testvérem halálát, minden tőlem telhetőt megtettem érte.

Mivel a szándékos emberölést nem lehetett rábizonyítani, ezért a férfi végül négy év fogházat kapott gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az ügyész, valamint a vádlott és a védője is három nap gondolkodási időt tartott fenn annak eldöntésére, hogy fellebbezik-e.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik