Belföld

Koránból mond imákat, ritkán fürdik, flegmán viselkedik a börtönben a lefejezésekkel vádolt szír férfi

Kedden az iratok ismertetésével folyatódott a Fővárosi Törvényszéken a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi, Haszan F. büntetőpere. A tárgyalásra szigorú biztonsági intézkedések közepette került sor.

A férfit jó egy évvel ezelőtt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren ellenőrizték: hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról. A kitoloncolás során, terrorizmus gyanújával a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vette őrizetbe tavaly márciusban.

Haszan F. tagadta bűnösségét a tavaly novemberi tárgyalás során. Azt állította, hogy soha nem bántott senkit, és a vádbeli cselekmények idején nem is volt Szíriában, még 2014-ben Törökországba menekült, onnan pedig Görögországba távozott öt gyerekével és két feleségével.

Az MTI beszámolója szerint a bíróság azóta többször is megkereste az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi irodáját, hogy tájékoztatást kérjenek arról, Haszan F. mikor érkezett Törökországba, de nem kaptak választ megkeresésükre, és bár többször ígértek visszahívást, ennek egyszer sem tettek eleget. A bíróság érthetetlennek nevezte a menekültügyi főbiztosság magyarországi irodájának eljárását. Mivel a bíróság nem jutott információhoz a főbiztosság magyarországi irodájától, az Igazságügyi Minisztériumtól kérte, hogy bűnügyi jogsegély keretében szerezzék be: a vádlott, a felesége és gyermekei mikor kaptak menekültstátuszt Törökországban.

A bíróság ismertette a büntetés-végrehajtási szervezet véleményét is a fogvatartottról. Eszerint a férfi magatartása most kevésbé problémás, mint korábban, fegyelmi felelősségre vonására nem volt szükség. A büntetés-végrehajtás szerint ugyanakkor a férfit gyakran kell figyelmeztetni zárkája tisztaságára, egyéni higiéniája átlagon aluli, a tisztálkodás alapvető szabályait sem ismeri. A kapott utasításokat megérti, de a végrehajtásukra nem nagyon törekszik, viselkedése sokszor flegmatikus.

Magyar és angol szavakat használ, ha érdeke fűződik hozzá, zárkájában a Koránból mond imákat. Hetente többször is részt vesz reintegrációs foglalkozáson, de ezek időtartama lerövidült, és amíg korábban érdekelte a kereszténység, sőt fontolgatta a keresztény vallás felvételét is, ez mostanra megváltozott. A büntetés-végrehajtás jellemzése szerint a novemberi tárgyalás óta megváltozott a férfi kapcsolata a családtagjaival, a családjához fűződő érzelmi szálak gyengültek, kevesebbet beszél velük, gyakran ingerült.

A férfi ezekre reagálva azt mondta: nem felel meg a valóságnak a jellemzése, a zárkájában nincs Korán, de egyes részeit fejből tudja. Hozzátette, bántalmazzák a fogva tartása során, meg akarják mérgezni és nem emberi módon viselkednek vele. A bíróság ismertette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat szakértőjének a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam terrorszervezetről készített elemzését is. A pszichológus-szakértő szerint a férfi a cselekmény elkövetése idején és a vizsgálatkor is beszámítható volt.

A lefejezésről szóló videót elemző szakértő szerint rossz minőségű a lefejezésről készített felvétel, így nem támasztja alá sem azt, hogy a férfi szerepel rajta, sem azt, hogy nem ő van azon. Az egyik orvosszakértő nem tudott szakértői véleményt adni a felvétel rossz minősége miatt, egy másik szerint azonban 53,3 százalék a valószínűsége, hogy a férfi szerepel a felvételen.

A tárgyaláson ismertették a nyírbátori befogadóállomáson a férfi zárkájában rögzített beszélgetést, amelyben a vádlott tagadja, hogy az Iszlám Állam katonája lenne, és erősködik, hogy zárkatársa keressen rá az interneten, kikhez tartozik. A férfi ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem ismeri a betűket. A bíróság csütörtökön Belgiumban és Máltán tartózkodó tanúkat fog meghallgatni, távmeghallgatással.

A vádirat lényege szerint férfi– miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez – a 2015. évre a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A vádlott a terrorszervezet céljaival azonosult, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

A vádlott 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Haszan F. és fegyveres osztagának a feladata volt.

A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között

  • al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített;
  • társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.
    Ezen túl a vádlott és fegyveres társai 2015. május 13. napját követő napokban a várost végigjárva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg.

A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül a szír férfi legalább két személy kivégzésében személyesen is részt, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.