Belföld

Századvég: A magyarok kétharmada igazságtalannak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítését

Döbbenetes mennyiségben gyártatja magának a közvélemény-kutatásokat az Orbán-kormány, írtuk a héten annak apropóján, hogy egy birtokunkba került dokumentum szerint a Rogán Antal irányítása alatt álló kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) közel 400 közvélemény-kutatást készíttetett. A mérések többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendelték meg.

Mindent mérnek: Rogán kabinetirodája 400 közvélemény-kutatást rendelt két és fél év alatt
A kormányzati propaganda előkészítéséhez futószalagon, 2-3 naponta készítik a felméréseket. A minisztérium a bíróságon azt állítja, ma már nem tudják, ezek közül melyik szólt Soros Györgyről, akiből a magyarok nagy ellenségét faragta ki a kormány amerikai tanácsadók segítségével.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a kormányközeli Századvég megmérte: a magyarok 69 százaléka azt gondolja a gyöngyöspatai romák kártérítéséről, amit Orbán Viktor dobott be a múlt heti kormányinfón.

A miniszterelnök és más kormánytagok azóta is hangoztatják, hogy a szegregált romáknak nem akarják kifizetni a bíróságon megítélt kártérítést. A Századvég közleménye alapján már világos, hogy a közvélemény szondázása alapján kormányzó Orbán miért állt rá erre a témára.

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra – olvasható a Századvég alapítvány legfrissebb felmérésében, amely részleteit szombaton közölték az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, a lakosság közel kétharmada (64 százaléka) hallott arról, 36 százalékuk nem értesült róla.

A felmérés szerint az összesen megítélt 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli mértékét, és mindössze a 20 százalékuk ért azzal egyet. A véleménnyel nem rendelkezők aránya ebben a kérdésben 11 százalék.

A baloldali szavazók 47 százalék sem tartja megfelelőnek az összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben.

A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben 7, illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik