Belföld

Még hogy a diákok ne tudnák, mit akarnak

Mit tartanak a középiskolások a jövő zálogának? A problémamegoldó képességet, az idegen nyelvek ismeretét és a folyamatos önfejlesztést – derül ki a Logiscool programozóiskola kutatásából. Az eredményekből kiderül, hogy

a megkérdezett középiskolások 40 százaléka tudja, milyen területen szeretne dolgozni a jövőben.

További 52 százalékuknak ötletei már vannak, de még nem döntöttek. 10 százalékuk pedig jelenleg tanácstalan a kérdést illetően. Legtöbben az informatikai, gazdasági és egészségügyi területek iránt érdeklődnek, ezeket követik a művészeti és mérnöki munkakörök.

A kutatásban arra is kitértek, milyen képességeket és ismereteket tartanak fontosnak a jövőbeli boldogulás érdekében, a három kiemelt terület pedig a problémamegoldó képesség, az idegen nyelvek ismerete és a folyamatos önfejlesztés lett. Ezeken kívül fontosnak tartják az érzelmi intelligenciát és a kritikus gondolkodást is.

Mi motiválná őket hosszú távon? Az első három válasz a diákok körében az volt, hogy érdekelje, amit csinál, ezért jó fizetést kapjon, valamint becsüljék meg őt és munkáját egyaránt. Figyelemreméltó, hogy a válaszadók jelentős többsége (87%) jelezte, hogy szeretne külföldön dolgozni hosszabb vagy rövidebb ideig, 13 százalék pedig nem hazánkban képzeli el a jövőt.

Módszertan

Az országos, nem reprezentatív felmérésben 2500, 14 és 18 év közötti középiskolás vett részt.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a diákok mindennapjait leginkább a pályaválasztás és a párkapcsolat körüli kérdések határozzák meg, illetve ezekhez képest kisebb mértékben, de foglalkoztatja őket az állat- és környezetvédelem és a globális felmelegedés is.

Az előző két kérdéskör közt nem várt összefüggés is mutatkozott: azok, akik nem tervezik a külföldre költözést, jóval kevésbé tartják fontosnak a globális felmelegedés témáját, mint azok, akik hosszabb ideig külföldön képzelik el a jövőjüket.

A válaszokból az is látható, hogy a fiatalokat legkevésbé a politika mozgatja, ugyanis ez a témakör végzett az utolsó helyen az érdeklődési területek között. Kiderült továbbá, hogy minél nagyobb településen laknak a diákok, annál inkább figyelemmel követik a közéleti eseményeket, ugyanakkor minél kisebb helyen élnek, annál fontosabbnak tartják a társadalmi felelősségvállalást.

Kiemelt kép: Logiscool

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik