Belföld

Dübörgött a függetlenség mindenhol az időközin

Banán, Cserépváralján, Esztergályhorvátiban és Lakhegyen szavaztak vasárnap. Mindenhol független jelölt győzött.

Ujvári Katalin lett a polgármester Lakhegyen, ahol négytagú képviselő-testületet is választottak. A Zala megyei faluban tavaly  októberben – az országban egyedüliként – jelöltek híján elmaradt mindkét választás – emlékeztetett a távirati iroda. Most a 391 választó közül 267 szavazott. A hat polgármesterjelölt közül öt függetlenként, egy a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben indult. Ujvári Katalin 90 voksot kapott. A négytagú képviselő-testület helyeire nyolc független jelöltet vettek nyilvántartásba, egyikük a polgármesteri posztért is indult.

A független Toma Richárdot választották polgármesterré Banán, a szavazatok 40 százalékával. Az időközi választáson 59,5 százalékos volt a részvételi arány. A polgármesterségért hatan indultak. Toma Richárd 320, a település korábbi polgármestere, Horváth Márta 285 szavazatot kapott. Az időközi választást szavazategyenlőség miatt írták ki, az előző szavazáson Horváth Márta és Toma Richárd egyaránt 232 szavazatot kapott.

A jövőben Dávid Zoltán irányítja Cserépváralját. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben a névjegyzékben szereplő 358 választó közül 303-an szavazott. A polgármesteri posztért induló két független jelölt közül Dávid Zoltán 168, Tóth Tamás 132 érvényes szavazatot kapott. Az időközi voksolást itt is azért írták ki, mert októberben szavazategyenlőség volt a két jelölt között.

Brunner Tibor Kálmán győzött Esztergályhorvátiban. A Zala   megyei faluban is szavazategyenlőség miatt kellett újra voksolni. A 371 választó közül 256 szavazott. A négy jelölt közül Brunner Tibor Kálmán 141, Farkas Tibor (független) 108, Proksa József (független) öt, a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben induló Németh Györgyi Ilona pedig két voksot gyűjtött be. Októberben is négyen indultak, de az akkori jelöltek közül hárman indultak újra, új szereplő volt a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltje.

 

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik