Belföld

Sok helyen rossz a levegő, és romlani fog a következő napokban

Továbbra is többfelé rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt az országban.

A tisztifőorvos azt írta: Kecskeméten egészségtelen, további kilenc településen – Dorog, Dunaújváros, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Vác – pedig kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.

A meteorológiai előrejelzés szerint a levegőminőség romlása várható a következő napokban.

Kedvezőtlen levegőminőség esetére azt ajánlják: az emberek ne fűtsenek nem megfelelő tüzelőanyagokkal, csak a legszükségesebb esetben használjanak gépjárművet, kevesebbet sétáljanak forgalmasabb utak mentén csúcsidőszak idején, kültéri sportolásra pedig válasszák a kevésbé szennyezett területeket.

Budapesten is problémás a helyzet

A levegő minőségének átmeneti javulása ellenére a Főpolgármesteri Hivatal továbbra is indokoltnak tartja Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását.

A hivatal péntekre virradó éjszaka tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták: szombaton átmenetileg javult a levegő minősége, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól Budapesten is a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedésére lehet számítani, ennek napi átlaga jellemzően az egészségügyi határérték felett lesz.

Hétfőtől szerdáig jelentősen nőhet a légszennyezők koncentrációja, a szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, mint ahogy előreláthatóan a hét második felében is.

A legvalószínűbb, hogy a következő hétvégén sem várható javulás.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak – gyermekek, idősek, betegek – azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.

(MTI)

Kiemelt kép: Budapest, 2020. január 10. Óbuda látképe a Táborhegyi út felõl 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely fõpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérõponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik