Belföld

Korózs Lajos: Megduplázódhat a halálesetek száma

A szocialista politikus szerint az ország megengedhetné magának, hogy ne legyen ilyen szigorú a tb-törvény.

Az MSZP szerint a társadalombiztosítási törvény közelmúltban végrehajtott módosítása miatt nagyságrendekkel emelkedhet azoknak a száma, akik az egészségügyi ellátás hiánya miatt vesztik el életüket – mondta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szombaton Budapesten az MTI tudósítása szerint.

Korózs Lajos a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, jelenleg 45–46 ezer ember hal meg azért, mert nem kerül időben orvoshoz, és ez a szám akár meg is duplázódhat a jövőben.

Kiemelte, a tb-törvény szigorításával 591 ezer ember marad egészségügyi ellátás nélkül: a 18–22 év közöttiek 17 százaléka, a 23–44 éves korosztály 12 százaléka és a nyugdíj előtt állók 6 százaléka. Az ellenzéki politikus szerint a rokkantak, az alkalmi és napszámos munkából élők, a nevelőotthonokból frissen kikerülők és a lakcímkártya nélkül albérletben élők a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok.

Korózs Lajos úgy fogalmazott, Magyarország van annyira tehetős, hogy fizesse azok társadalombiztosítását, akik erre nem képesek. A hatóságok feladata pedig az lenne, hogy járjanak utána a rendszerrel visszaélő potyautasoknak, így például annak a 340 ezer külföldön munkát vállaló állampolgárnak, aki törvénysértő módon nem jelentkezett ki a magyar ellátásból – mondta az MSZP politikusa.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik