Belföld

Hiába a sok gyorshajtás és halálos baleset, a kért mérőkapu nem épült meg a Váci úton

Nem épült meg az illegális gyorsulási versenyek megfékezésére hivatott kétirányú sebességellenőrző kapu Budapest egyik legforgalmasabb kétszer három sávos útján, a XIII. kerületi Váci úton – derül ki a XIII. kerület Kertváros nevű Facebook-csoport bejegyzéséből.

Pedig tavaly nyáron úgy volt, hogy 2019 végre kész lesz és működni fog. Most viszont a XIII. kerületi önkormányzat sajtóosztályáról azt írták egy helyi közösségi oldalnak, a kertvárosiak csoportjának, hogy „a beruházás lebonyolításáért felelős Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tájékoztatása alapján várhatóan az év végig valósul meg a beruházás”.

Immár három éve, 2017 óta próbálja elérni a XIII. kerület vezetése, hogy kétirányú sebességmérő kapu épüljön a Váci út 169. szám előtti útszakaszon, mert a gyorshajtók és a versengő autók nemcsak közlekedési szabályokat hágnak át, hanem súlyos, esetenként halálos baleseteket okoznak, ráadásul környékbeli lakótelepek, így Vizafogó és a Gyöngyösi úti lakótelep, valamint a XIII. kerületi Kertváros lakóinak nyugalmát is felbolydítják több éjszakán. Az angyalföldi képviselő-testület még 2019. május 30-i ülésén határozatban rögzítette, hogy még abban az évben 73,6 millió forintot ad a kerület költségvetéséből a kapu megépítéséhez a Fővárosi Önkormányzatnak. A támogatásról szóló megállapodást Tóth József polgármester két hónap múlva aláírta, a pénzt pedig 2019 szeptemberében átutalták. Hiába, a kapu nem épült meg.

Gyorshajtás miatt tavaly is több súlyos baleset történt a Váci úton, bár a rendőrség 2019-ben 10 akcióval próbálta meg visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket Budapesten. Az akciókból 7 érintette a XIII. kerületet. 2019. augusztus 16-án olyan is megtörtént, hogy miközben a rendőrök illegális gyorshajtók kiszűrésére akcióztak a Váci út XIII. kerületi részén, onnan néhány kilométerre, a Váci út IV. kerületi szakaszán egy 18 éves sofőr és vele utazó 21 éves barátja halt meg, amikor oszlopnak rohantak autójukkal.

Kiemelt kép: A Véda közúti intelligens traffipaxrendszer egyik egysége a 33-as főúton Debrecen határában 2016. április 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik