Belföld

Dobrev: Orbán a kormányinfón a diktatúrát jelentette be

Szerinte az a jogállam megszűnése, ha a kormányfő nem tart be bírósági ítéleteket.

A Klubrádióban a DK európai parlamenti képviselője szörnyűnek  nevezte, hogy olyan kormányfője van az országnak, aki szerint elég évente egyszer válaszolnia válogatott újságírók válogatott kérdéseire. Dobrev Klára szerint a kormányinfón egy táblát kellett volna feltartani Orbánnak, hogy „ne haragudjanak, fontosabb dolgom van, hazudnom kell a választópolgároknak”.

Orbáninfo: újabb verzió a 24.hu kizárására
Havasi Bertalan is cáfolja Kovács Zoltánt: szerinte azért nem kérdezhettünk Orbán Viktortól, mert évközben nem látogatjuk Gulyás Gergely sajtótájékoztatóit.

Bár Orbán Viktor a trianoni visszaemlékezés ügyében óvatos volt, az ellenzéki politikus ezt is látszatnak nevezte, mert a  kormányfőnél tényleg nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit tesz. Minden visszafogottnak szánt mondatára jut tíz olyan tett, ami arra rácáfol, így nem bízik Orbán békülékenységében.

Ugyanakkor a miniszterelnök a gyöngyöspatai roma gyerekek szegregációja után megítélt kártérítés ügyében más hangot ütött meg, a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéseknél pedig egyenesen utasította az igazságügy-minisztert, hogy azokat ne fizessék ki.

Orbán ingyenélőként bélyegez meg roma családokat – elfogadhatatlan a TASZ szerint a gyöngyöspatai komment
A jogvédő csoport szerint Orbán etnikai alapon ítélkezett helytelenül.

Dobrev Klára megítélése szerint ezek döbbenetes mondatok, mert ezzel a miniszterelnök

gyakorlatilag nyíltan bejelenti a diktatúrát.

A DK-s képviselő nem tudja másként értelmezni. Ha ugyanis egy kormányfő utasítást ad arra, hogy egy bírósági ítéletet ne hajtsanak végre, onnantól kezdve válogathat, mi tetszik neki és mi nem. Iványi Gábor egyházának se fizetik ki a kártérítést, jogerős döntés ellenére – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy megszűnt a jogállam, majd ő eldönti, hogy melyik bírósági ítéletet hajtják végre, és melyiket nem.

Gyomorszorító, hogy a miniszterelnök nem érti, mi történik az országban. A gyöngyöspatai ügy sem arról szól, ki mennyi pénzt kap, hanem arról, hogy a lezüllesztett oktatási rendszerben, több tízezer gyerekről, mindegy, milyen a bőrszínük, lemondanak és  életfogytiglani nyomorra ítélik őket.

Dobrev Klára pártja, a DK már jelezte, büntetőfeljelentést tesz hivatali visszaélés miatt Orbán Viktor ellen, aki bejelentette, hogy a kormány nem fog eleget tenni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek.

A párt szerint a miniszterelnök nyíltan utasította kormányát, hogy szegjen meg egy sor törvényt, nemzetközi egyezményt. Ez tökéletesen kimeríti a Büntető Törvénykönyv 305. paragrafusát, a miniszterelnök hivatali visszaélést követ el. A Demokratikus Koalíció szerint senki nem állhat a magyar törvények, a nemzetközi egyezmények felett, még Orbán Viktor sem.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik