Belföld

Budapesten szmogriadót hirdetett Karácsony

Az enyhébb, tájékoztatási fokozatot rendelte el a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt követően döntött, hogy a budapesti mérőállomásokon a szálló por (PM10) légszennyezettségi szintje az elmúlt két napban három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3) és a meteorológiai előrejelzések szerint pénteken is a határérték körül lehet a szálló por koncentrációja, javulás csak szombaton várható.

A Főpolgármesteri Hivatal hajnalban kiadott közleménye szerint a vonatkozó jogszabályok alapján Karácsony Gergely – további intézkedésig – a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.  Kérik, aki teheti mérsékelje a fa-, szén- és olajtüzelésű kályhák használatát, autó helyett válassza a tömegközlekedést. Külön felhívják a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos.

Arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett (a tájékoztatási küszöbérték fölötti) szálló por koncentrációja esetén a veszélyeztetett csoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, ne menjenek ki a szabadba.

Ha tovább romlana a helyzet, a szálló por légszennyezettségi szintje miatt a riasztási fokozat lép életbe. Ebben az esetben a budapesti forgalomkorlátozó intézkedések – az azt megszüntető intézkedés hiányában – minden nap 6 órától 22 óráig tartanak.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik