Belföld

Varga Juditék elköltöznek Gulyás Gergelyék mellől

Egy nagy ingatlankeringő indult az állami intézmények között, amelynek nyitánya a 30 milliárdos titkosszolgálati központ megépítése volt.

Önálló minisztériumi épületet kap a Varga Judit vezette tárca. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) költözésével megszűnik az évtizedek óta fennálló társbérlet a Kossuth tér sarkán álló kormányzati épületben, amit így teljes egészében elfoglalhat a Gulyás Gergely irányítása alatt álló Miniszterelnökség.

A 24.hu információi szerint Vargáék egy nagyszabású állami ingatlankeringő keretében juthatnak saját irodaházhoz, amelyben a nyitányt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új központjának megépítése jelentette.

A kormány 2016-ben döntött arról, hogy az AH és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ új, közös székházat kap a XI. kerületben. A Fehérvári út 70. szám alatti különleges objektum szeptemberben készült el, az átadáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények összegyűjtésére egy helyre.

– mondta a kormányfő az átadóünnepségen. Az építkezés és a technikai berendezés nagyjából 30 milliárd forintjába került a költségvetésnek.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A költözés nyomán viszont megüresedett az AH régi belvárosi központja. Az eddig fokozott védelem alatt álló titkosszolgálati ingatlan Falk Miksa utcai bejáratánál üresen állnak az őrbódék is.

Az épületen egy nagyobb átalakítás és felújítás után két állami jogvédő intézmény osztozik majd. Itt kap majd helyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Péterfalvi Attila és munkatársai a budai Szilágyi Erzsébet fasorból költöznek az V. kerületbe. Az épület nagyobbik részét viszont a Kozma Ákos által irányított Alapvető Jogok Biztosának Hivatala foglalhatja el. Az ombudsmani hivatal jelenleg egy ideiglenes helyszínen működik a Rákóczi úti R70 irodaházban, mert az eddigi székhelyét szintén felújítják.

Az Alapvető Jogok Biztosi Hivatalának régi, Nádor utcai épület lesz ugyanis a tervek szerint az új Igazságügyi Minisztérium. A Nádor utca 22. egy háromemeletes sarokház, amely a XIX. század közepén épült, és sokáig a főváros egyik legelőkelőbb szállodája volt. Az átépítés az elmúlt hetekben megkezdődött, de információink szerint a költözés legkorábban a nyáron indulhat, és egyes szervezeti egységek valószínűleg később sem kapnak majd helyet az új minisztériumban.

Az IM tavaly alapított háttérintézménye, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet (MFI) például az elmúlt hónapokban teljes egészében kivonult a Kossuth térről, és áthelyezte működését a MOM Park szomszédságában lévő Hill Side Irodaházba. Az immár négy főosztályból álló MFI évente 850 millió forintos költségvetési támogatást kap, amelynek nagy része az irodabérlésre megy el.

Kiemelt képünkön a Nádor utca 22. szám alatti épület látható. Fotó: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik