Élő Belföld

Orbán Viktor: Sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, mint mi

Megtartotta évindító nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban. Az eseményen sok minden elhangzott, alább ezeket összegezzük pontokba szedve:

  • Döntés született, hogy minden három évnél régebben felújított minden kórtermet, minden várótermet és minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig a kórházakban másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni a kormány.
  • Nagy vita volt arról, hogy csatlakozzon-e Magyarország azokhoz az országokhoz, akik 2050-re klímasemlegessé válnak. 50 ezer milliárd forint kell ehhez. Lehetséges és megéri, csak ezt az összeget elő kell teremteni. Hosszú viták állnak a kormány előtt, hogy ezt miként tudják előteremteni.
  • A kormány klíma- és környezetvédelmi akciótervet dolgoz ki. Ebben szerepelni fog, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani, a következő két év során Magyarországon minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni, és még ebben az évben olyan döntéseket kell hozni, amivel mentesíthetik folyóinkat a műanyag PET-palackoktól.
  • Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választás után sokan arról beszéltek, hogy megbomlott a centrális erőtér, Orbán azt mondta:a Fidesz nem egy tökéletes képződmény, ezért lehet rajta javítani.
  • Másfél éve nem volt nemzeti konzultáció, nem vonták be az embereket általános nagy kérdésekben. Ezért vissza kell térni a nemzeti konzultációkra, ebből kettőt szeretne is idén megvalósítani.
  • Nem szeretem a kapkodást – mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e idén kormányalakítás. A személycserékkel megfontoltnak kell lenni, nix ugribugri.
  • Orbán szerint a politikában a fiatalság nem életkort, hanem alapvetően dinamikát, energiát és bátorságot jelent. Szerinte ha innen nézzük a nyugati politikát, akkor a két legfiatalabb kormányfőt Donald Trumpnak és Boris Johnsonnak hívják. Időnként szeretne olyan fiatal lenni, mint Trump.
  • Dunaújvárosban a független jelölt jobb, mint a fideszesek lettek volna, ezért nem indulnak.
  • Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre. Jól van, jól érzi magát a bőrében, van egy rendes állása, kap egy tisztességes fizetést az adófizető polgároktól.
  • A kormány úgy ítélte meg, hogy a Mátrai Erőmű bezárása egy tragédia lenne, és a klímapolitikát szigorúan üzleti alapon nem lehet folytatni.
  • A Borkai-ügyről: nem egy peep show szurkoló, ennek ellenére, nagyon sokan látták, aminek nem kellett volna megtörténnie, ez hatást gyakorolt a politikai döntésükre. De bizonytalan, hogy mennyire volt komoly, mennyire volt széles. Nem gondolja, hogy nagy jelentősége volt, egyszerűen nagyon sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, mint mi, és meggyőzőbb érveket adott, hogy az ő polgármester-jelöltjük jobb.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Az energiapolitikáról

A Reuters arról érdeklődött, hogy ki tud-e tartani körbeszakadtáig Orbán Viktor a nyugati szövetségesi rendszer ellen, illetve Ukrajnával és magyar energiastratégiával kapcsolatos kérdést is feltett. Orbán szerint Magyarországnak van egy energiastratégiája és ettől egy teljes mértékben elválasztott biztonsági stratégiája, és ezt a két dolgot továbbra is szeretnénk különválasztani.

Teljesen egyértelmű a magyar álláspont, hogy a már atomfegyverrel rendelkező országok köre bővüljön

– szögezte le a miniszterelnök.

Orbán arról is beszélt, hogy a magyar energiastratégia a függetlenedés irányába mutat, ugyanakkor szerinte a magyar nemzeti érdek az, hogy Romániában minél hamarabb kezdődjön meg a román gázkitermelés.

A magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van most, mint korábban volt

– fogalmazott Orbán.

Munkás kormányzás áll előttük

2019 választási év volt. Az önkormányzati választással ez lezárult, a következő két év a kormányzásról kell szóljon. Politikai kampányban a kormány 2022. január 1. után vesz majd részt. Addig minden erőnket az országépítés lépéseire fogjuk összpontosítani. A magyar történelemben mindig kétfajta korszak váltotta egymást: országépítő és országvesztő korszakok, előbbi tart 2010 óta. Sűrű és munkás kormányzás áll előttünk

– ezzel zárt az összegzését, majd megadta a szót az újságíróknak a kérdésekre.

50 ezer milliárd forint kell a klímasemlegességhez

Orbán Viktor szerint a klímavédelmi politika tekintetében megelőzünk olyan országokat mint Németország, Hollandia, Ausztria. Ami a célokat illeti, Magyarországnak van egy lépésekre lebontott terve, amely arról szól, hogy 2030-ra a villamosenergiatermelés 90 százalékát karbonsemlegessé tegye. A villamosáram nagy részét Paks fogja nyújtani, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lesz.

Nagy vita volt arról, hogy csatlakozzon-e Magyarország azokhoz az országokhoz, akik 2050-re klímasemlegessé válnak. 50 ezer milliárd forint kell ehhez. Lehetséges és megéri, csak ezt az összeget elő kell teremteni. Hosszú viták előttünk, hogy hogyan kell előteremteni

– mondta.

Közölte, Magyarországnak négy szempontja van:

  • a klímarongálókkal kell megfizettetni a klímaváltozás költségeit,
  • ne emelkedjen a családok által fizetett energia és élelmiszer ára sem,
  • nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt,
  • atomenergia nélkül ez nem lehetséges.

Közölte azt is, a kormány klíma- és környezetvédelmi akciótervet dolgoz ki.

Szerepelni fog benne az a szándékunk, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani, a következő két év során Magyarországon minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni, még ebben az évben olyan döntéseket kell hozni, amivel mentesíthetjük folyóinkat a műanyag PET-palackoktól. Van egy tervünk, ami a műanyag csomagolóanyagok kivezetésének a terve, erről februárban tudok bővebb tájékoztatást adni.

A klímaváltozásról

Az éghajlatváltozási cselekvési tervet megismerték és jóvá is hagyták, továbbá elfogadták a nemzeti energia- és klímavédelmi tervet is.

Politikai értelemben megállapítottuk, nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás bekövetkezzen a Kárpát-medencében, a térség alkalmas arra, hogy képesek legyünk fenntartani az életet. Ehhez az szükséges, hogy szépen, nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz. A következő években ezt meg is kell kezdeni

– jelentette ki.

A kórházakról

Jogosak az arra vonatkozó az észrevételek, hogy azok a helyiségek, ahol az emberek megfordulnak a kórházakban, nincsenek rendben, közölte.

Ezért azt a döntést hozták, hogy

minden három évnél régebben felújított minden kórtermet, minden várótermet és minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tudunk támogatni.

A kórházak eladósodása komoly ügy, és az Állami Számvevőszék arra szólította fel a kormányt, hogy ennek vessenek vége. A minisztert utasították arra, hogy ezt a gyakorlatot számolja fel, 2020-ban egy kórház sem halmozhat fel adósságot. Minden eszközt meg fog kapni ehhez.

2020-ról

A magyar modell sikeres volt, de úgy, hogy közben az eurózóna országai is érzékelhetően növekedtek. Ez a helyzet most megváltozik, 2020-ban az eurózóna országainak gazdasági növekedése megáll, mondta.

De működik-e így a magyar modell? Ezt senki sem tudja, de reményeink szerint igen. Gazdaságvédelmi akciótervet kell megalkotni, és a februári országértékelő beszédemben szeretnék beszélni. 2020 különlegesen izgalmas év lesz

– fogalmazott.

Egy érdekesség

Az új magyar munkahelyek 38 százalékát olyan beruházások hozták létre, amit Kínából, Japánból és Koreából hoztak Magyarországra. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók, ez a keleti nyitás eredménye, mondta Orbán Viktor.

A kérdések előtt a kormányülésről

Orbán Viktor tájékoztatott, hogy a Törökországba és Görögországba érkező migránsok száma is megnőtt az utóbbi időszakban, emiatt a balkáni útvonalon is többen vannak, ezért a magyar határon a migrációs nyomás jelentősen megnőtt. Az üggyel azért kellett foglalkozni a kormányülésen, mert a napi illegális határátkelési próbálkozások száma múlt héten átlépte a százat. A szerb-magyar határra ezért új katonákat és rendőröket vezényeltek.

Ha szükséges, a csehek, a lengyelek és a szlovákok azonnal segítségünkre állnak, mi pedig útnak indítottunk egy rendőri kontingenst Macedónia felé

– mondta.

Azzal folytatta, hogy fantasztikus dolgot állapítottak meg, ez pedig az, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 millió főt. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon és a foglalkoztatottsági ráta is meghaladja a 70 százalékot, de ezzel a miniszterelnök nem elégedett, mert a csehek egy orrhosszal megelőznek bennünket.

82 hónapja folyamatosan nőnek a bérek, amit ehhez hozzátennék, hogy Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, és így a bérnövekedés a legalacsonyabb jövedelműeknek volt a legnagyobb. A szegénység fölszámolásának nem látom más útját. Mi szeretnénk lenni az a pártszövetség, ami felszámolja a szegénységet Magyarországon

– magyarázta.

A 24.hu-t nem engedték be

Telefonon kellett volna regisztrálni – mondták kollégáinknak, amikor be szerettek volna menni arra az Orbán Viktor által tartott Kormányinfóra.

A havi kitekintésben legtöbb látogatót elérő újságot, a 24.hu-t meg sem hívták az eseményre, így értelemszerűen a telefonos elvárásukról sem értesülhettünk.

Olvasói sztorik