Belföld

Karácsony is reagált Orbánra: Tőle a kormány klímapolitikája állhat biblikus alapokon is

Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon reagált az Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra:

Megint kiderült, van annak hasznossága, ha választott vezető időt szán a tájékoztatásra és nem csak a saját politikai befolyása alatt álló mikrofonállványoknak nyilatkozik

– kezdte mondandóját egy pikírt odamondással Karácsony, majd rátért a számára lényegi dolgokra, azaz arra, hogy mi vár Budapestre a miniszterelnök szavai alapján.

Biblikus zöldfordulat

Orbán egyébként a korábbinál kedvesebb volt a Budapestet vezető ellenzékiekkel: a miniszterelnököt alákérdező origós újságírót helyretette Orbán, hogy ő nem annyira radikális, mint az Origo, és adna száz napot az új rezsimnek, hogy belakja a városházát.

Úgy tűnt, mintha Orbán Viktor a kormányát valamiféle zöld fordulatra fogná. Ez örömteli, különösen annak fényében, hogy pártjának prominensei eddig javarészt tagadták a problémát is, ellenfélnek kiáltották ki a klímavédőket és összehordtak nem kevés ostobaságot is az elmúlt időben

– írta a főpolgármester, majd Orbán idézve hozzátette, hogy tőle „a kormány klímapolitikája állhat biblikus alapokon is, csak legyen már végre”.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Karácsony üdvözölte az illegális szemétlerakók felszámolásának tervét, a pet palackok kiszorítása ügyét is, és azt is támogatja, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani. Azonban egy elektromos busz forgalomba állítása a sokszorosába kerül egy dízelbuszénak, ezért Karácsony szerint, „hogy a közös célt elérjük Budapesten, a kormánynak változtatni kell a közösségi közlekedés finanszírozásán, tudomásul kellene végre vennie, hogy a fővárosi adóbevételeknek érdemben nagyobb hányadát kell Budapesten tartani”.

Erről az első Karácsony-kormány-találkozón nem sikerült megállapodni. A főpolgármester felvetésére (a főváros, a kormány és a BKV-zók egy-egy harmad arányban finanszírozzák a közösségi közlekedést) kormányoldalról csak felhúzott szemöldökök formájában érkezett válasz.

Szemét

„A kormányfő ismét megerősítette, hogy érvényben van a kormány és a főváros között, az előző városvezetés idején kötött megállapodás. Helyes. Ez egy tíz milliárdos mondat. Ugyanis körülbelül ennyi pénzt tart vissza az állami Kukaholding abból, ami a budapestieknek jár” – utalt arra a minapi hírre Karácsony, hogy az állami cég vezetője felülbírálta egy levélbe a miniszterelnök szavait.

A kukaholding továbbra sem hajlandó fizetni a fővárosnak
Karácsony Gergely a kormánytól kér választ a helyzetre.

„Jó lenne, ha a miniszterelnök a saját vállalataival is közölné ezt a tényt, mert tűrhetetlen, hogy a budapestiek befizetését, amit városuk tisztaságára költenek, egy rosszul működő állami cég egyszerűen zsebre rakja. Ez a pénz a budapestieké, és ezt mi vissza is követeljük. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk annak érdekében, hogy Budapest kiléphessen végre ebből a rossz konstrukcióból” – tudatta a főpolgármester.

Híd

A Lánchídról leírta, hogy amennyiben nem lesz rá több pénz, mint amennyit Tarlós Istvánnak ajánlott Orbán, akkor nem tudják felújítani az egyre rosszabb állapotban lévő hidat. Orbán azt mondta, ennyi pénz van a Lánchídra.

Karácsony azt is felvetette Orbánnak, hogy lehetne gyaloghíd a Lánchíd.

Várók, várólisták, szuperkórház

Az egészségügy budapesti fejlesztéseiről – amire az atlétikai stadionért cserébe sikerült 50 milliárdot kicsikarnia Karácsonyéknak a kormányból – azt írta Karácsony, hogy nem betonra és festékre akarnak elsősorban költeni a fővárosban, hanem „az ellátásról, a hozzáférésről, a várólisták csökkentéséről és a modern eszközökről kell beszélni.

A szuperkórházról – aminek a kormány tervei szerint még tavaly kellett volna letenni az alapkövét – azt írta Karácsony, hogy szerinte rossz helyre tervezték a létesítményt, de felajánlottak a kormánynak egy másik telket, ezért:

A labda tehát a kormány térfelén pattog

– a főpolgármester megfogalmazásában.

És a Liget

A Liget-prohejkttel kapcsolatban világosan fogalmaz Karácsony:

Liget dolgában a budapestiek világosan elmondták a véleményüket a választáson, ezt a Fővárosi Közgyűlés határozatba is foglalta. És pont. Ami nem épült meg eddig, már nem is épülhet a zöldfelület terhére

– a főpolgármester szerint az így spórolt pénzt „sok fontos célra lehetne elkölteni Budapesten, összhangban például a kormányfő által elmondott klímapolitikai célokkal.”

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik