Belföld

Orbán már a Néppárt utáni időszakról tárgyalhatott Varsóban

Jarosław Kaczyńskivel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével tárgyalt Orbán Viktor szerdán Varsóban. A 444 információi szerint Orbán és Kaczynski arról beszéltek, hogy a Fidesz hamarosan a konzervatív EP-frakcióhoz csatlakozhat.

Az Európai Néppárt márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát, majd egy háromtagú értékelő bizottság létrehozásáról döntöttek, amelyet azzal bíztak meg, hogy állapítsák meg: összhangban van-e a magyar párt tevékenysége az európai kereszténydemokraták értékeivel. A bölcsek elkészítették a jelentésüket, de az egyelőre nem nyilvános, viszont a 444 úgy tudja „a jelentés ugyan igen kritikus a Fideszre nézve, de a bölcsek hagytak opciókat arra is, hogy ne zárják ki a Fideszt. Például lehetséges lenne a felfüggesztés meghosszabbítása, illetve bizonyos látványos gesztusok elvárása, amit teljesítve a Fidesz visszatérhetne a rendes tagok közé”.

Viszont az utóbbi időben több nyilatkozat is arra utalt, hogy a Fidesz nem biztos, hogy vissza akar térni a Néppártba. G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke nemrég azt mondta, szerinte a Fidesz nem lesz a Néppárt tagja, de Deutsch Tamás is arról beszélt, hogy nem tart attól, hogy koalíciós feszültséghez vezetne, ha a KDNP a Néppártban maradna, miközben a Fidesz kilép.

A 444 arról is ír, hogy ha a Fidesz átmegy a néppártból a konzervatívokhoz, akkor a párt befolyása az európai politikában jelentősen csökkenne, viszont a 26 PiS-képviselő mögött a második legnagyobb csoportot alkothatnák 12 vagy 13 képviselőjükkel a konzervatív frakcióban, és ezzel házon belül sokkal nagyobb befolyásuk lenne, mint most a néppártban van.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik