Mészáros öccse milliárdos kisvasútbizniszen gazdagodik

Bátyjához hasonlóan szerencsésen pályázik Felcsút újabb üstököse.
Kapcsolódó cikkek

Nettó 1 milliárd 105 millió forintért Mészáros János cége, a Híd-Tám Kft. újítja fel a Királyréti Állami Erdei Vasút Kismaros-Királyrét és a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence-Feketevölgyi panzió közötti szakaszait – derül ki a 24.hu birtokába jutott szerződésből. Az Ipoly Erdő Zrt.-vel kötött megbízás 10 százalékos, azaz 115 millió forintos pótkeretet tartalmaz, így a teljes kivitelezési díj elérheti az 1 milliárd 265 millió forintot.

Mészáros János a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc öccse, korábbi számításaink szerint tavaly több mint 7,7 milliárd forint állami megrendeléshez jutott. Mivel a kisvasutas szerződést 2019. december 20-án írták alá, a tavalyi megrendelések ezzel együtt meghaladták a 8,9 milliárd forintot. Ezek csak azok az állami munkák, amelyeket a Mészáros János érdekeltségei közbeszerzésen nyertek el.

A herceghalmi Híd-Tám Kft.-t 2016 márciusában vette meg az üzletember, aki – ahogyan kiemelt képünkön is látható – a miniszterelnökkel egy páholyból élvezhetett egy futballmeccset. Mészáros János érkezése nem tett rosszat a cégnek, 2018-ban már több mint 5,8 milliárdos bevétel mellett több mint 221 millió forint hasznot termelt:

A vállalkozás jókora falatokat szerez meg az állam asztaláról: tavaly nyáron az egykori Simicska-zászlóshajó Közgép segítségével nyert meg egy 2,5 milliárd forintos építési munkát, néhány hete pedig arról írtunk, hogy az Egomax Kft.-vel közös konzorciumuk 3 milliárd forintért tartja karban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő hidakat.

A fiatalabb Mészáros szerencsecsillaga emelkedőben van: legutóbb tavaly májusban szerzett meg egy céget, amely pár hónap múlva már meg is nyert egy közbeszerzést. A jövő pedig ennél is fényesebb lehet, hiszen Mészáros János alvállakozóként segít bátyjának a kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasúti beruházás kivitelezésében.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás