Belföld

Kihallgatta Varju Lászlót a Központi Nyomozó Főügyészség

Két ügyben, választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét – tájékoztatta a főügyészség vezetője az MTI-t. Keresztes Imre közleményében azt írta: a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította – tette hozzá a főügyész.

A másik ügy előzménye az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, de a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

Garázdaság miatt azért folyik eljárás, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba – „nekirontott” a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – közölte a főügyész.

Négy biztonsági őr teperte le a DK parlamenti képviselőjét - videó
Varjú László megpróbált behatolni az egyik stúdióba, ám útját állták.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette. Varju László hétfőn vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Varju László és politikustársai a Központi Nyomozó Főügyészség épületénél kisebb demonstrációt tartottak, a képviselő támogatói a több órán át tartó kihallgatás alatt az épületnél várták Varjut. A politikus kihallgatása után arról beszélt, hogy mindkét gyanúsítás ellen panasszal élt, amellett, hogy részletes vallomást tett. Elmondta, hogy most az ügyészségnél van a labda, melynek szerinte az a dolga, hogy megítélje, hogy ami történt, az a demokrácia védelmének érdekében történt. Varju úgy látja, hogy esetében egy politikai megrendelésről van szó, és

itt az ideje, hogy az ügyészség bizonyítsa, hogy nem a Fideszt képviselik.

kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik