Belföld

402 fát vágnak ki a csomádi bicikliút miatt

Kerékpárút építésére írt ki nyílt pályázatot Csomád községe. Az eredetileg 95,6 millió forintos költségvetésűre becsült munkát a tervezettnél kilencmillióval olcsóbban nettó 86,5 millió forintért vitte el az öt pályázó közül nyertesként befutó helyi cég, a csomádi SKB Kft.,ami a szerződés szerint idén augusztus közepén be is kell fejezze az építkezést — írta meg a Népszava.

A lap szerint a közbeszerzés egyértelművé teszi, hogy az aszfaltozott bicikliút építéséhez 402 darab fát kell majd kivágni.

Klement János csomádi polgármester a lapnak elmondta: a fairtás elkerülhetetlen, de hasznos lesz a településnek. A kerékpárút a település két részét, a vasútállomást és Verebeshegy utcát köti össze, és egy lovastanyát is bekapcsol majd a közlekedésbe. Klement szerint  a beruházáshoz főként cserjéket kell majd kivágnunk, csak a kijelölt fák harmada fejlett, nagyra nőtt akác. Utóbbiak viszont szárazak és veszélyesek, rálógnak a kertekre és az autóútra is, így a fairtást engedélyező közút-kezelőnek is jól jön a ritkítás. Ráadásul a pályázat előírja, hogy gondoskodjanak a kivágott fák részleges pótlásáról, a kivágott növények gelyett legalább 200 fát ültetnek.

A lap szerint kérdéses, hogy az elvileg környezetbarát beruházáshoz, amelyben napelemes lámpák világítják meg az útcsatlakozásokat,  miért kell kivágni egy kisebb erdő faállományát – vagy hogy a fák híján mi védi majd a tűző naptól a kerékpározókat.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik