Belföld

Meglepődnek a Lánchídnál a külföldi a buszvezetők

Több külföldi rendszámú turistabusz vezetője meglepetten tapasztalta, hogy nem kelhet át a Lánchídon – számolt be az M1 aktuális csatorna a szombat déli Híradójában.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken közölte, hogy szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók. A korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart, a híd pesti és budai hídfőjénél is a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést. Az 5 tonnánál nehezebb járműveket érintő tilalomra tábla is figyelmeztet. A korlátozás a BKK és a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit nem érinti.

A csatorna tudósítója a Clark Ádám téren azt tapasztalta, hogy a magyar rendszámú járművek jellemzően ismerik az új szabályt. A BKK a pénteki közleményében azt írta, hogy kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon. A Lánchíd állapotát az üzemeltető Budapest Közút az előírt hídvizsgálati rendben folyamatosan ellenőrzi – tették hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester péntek esti közleményében azt írta: a Lánchíd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Kiemelte: már a jövő héten egyeztetést kezd a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy húszmilliárd forint előteremtéséről. „Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról” – fogalmazott.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik