Belföld

Idén sem nyit ki a befagyott Sorsok Háza, talán 2021-re kész lesz a kiállítás

Reményeink szerint a tervezés 2020 első félévében befejeződik, és a múzeum 2021-ben megnyílhat – nyilatkozta a Népszavának Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője a Sorsok Házával kapcsolatban.

A napilap azt járta körbe, hogy történt-e előrelépés az évek óta zárva tartó, eddig 7,5 milliárd forintba kerülő, a régi józsefvárosi pályaudvaron felhúzott Sorsok Háza ügyében. Az utánajárásból az derült ki, hogy túl sok új konkrétum nincs a kiállítótérrel kapcsolatban, miközben – írja a lap – a „tavalyi kormányhatározatban rögzített dátum szerint a Sorsok Házának 2019 végéig meg kellett volna kezdenie működését (eredetileg 2014-ről volt szó), ám ebből még 2020-ban sem lesz semmi.”

Azt Köves Slomó elmondta: az EMIH által összeállított múzeumfejlesztési, történész és oktatási szakemberekből álló csapat az elmúlt több mint egy évben „teljes autonómiát élvezve” dolgozik a Sorsok Háza állandó kiállításának tartalmi fejlesztésén. Erre jelen állás szerint kétmilliárd forint áll rendelkezésükre.

Miután a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária kikerült a Sorsok Háza megvalósításából, a további komoly kérdés, az EMIH-el konfliktusos viszonyban álló másik hazai zsidó szervezet, a Mazsihisz szerepe. Erről jelenleg is történik egyeztetés a kormány és a zsidó szervezet közt, ám annak vezetője, Heisler András erről bővebbet nem árult el.  A hazai és nemzetközi szakértői vélemények – állapította meg a lapnak Heisler – megegyeznek abban, hogy „a Mazsihisz, a legnagyobb magyarországi legitim zsidó szervezet nem maradhat ki a Sorsok Házából”. Csak éppen az ügygazda minisztérium vezetőjétől, Gulyás Gergelytől eddig semmiféle reakció nem érkezett a javaslatra, pedig a találkozó óta több mint négy hónap telt el. Ráadásul a Mazsihisz és az EMIH között sincs tárgyalás a Sorsok Háza koncepciójáról – írja a Népszava.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik