Belföld

Jogi szakértők darabokra szedték a horvát bíróságot a Mol-vezér elítélése után

Nem volt tisztességes Hernádi Zsolt bírósági tárgyalása egy friss jelentés szerint.

Megsértette az EU tisztességes tárgyalásra vonatkozó normáit a zágrábi bíróság a Mol és a volt horvát miniszterelnök elleni perben az eljárást a helyszínen követő jogászok szerint, akiket Hernádi Zsolt ügyvédei kértek fel az eljárás menetének ellenőrzésére. A File Communications ügynökség csütörtökön juttatta el az MTI-hez a Kai Ambos bíró, a göttingeni Georg-August Egyetem professzora és Lord David Anderson, az angliai és walesi ügyvédi társaság tagja jelentéséről készült összefoglalót.

Mi is megírtuk: a Zágrábi Megyei Bíróság első fokon bűnösnek mondta ki Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját a volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader megvesztegetésében. Az ítélet szerint Sanader a megvesztegetésért cserébe egyezett bele, hogy a Mol átvegye a horvát INA energiavállalat vezetését. Az ítéletet közvetlenül azelőtt hozták, hogy Horvátország átvette az EU soros elnöki tisztségét. Hernádi Zsolt tagadta a vádakat.

Két évet kapott Hernádi Zsolt első fokon
Megszületett az ítélet Zágrábban a vesztegetéssel vádolt Mol-vezér és a volt horvát miniszterelnök ellen.

A most nyilvánosságra került időközi jelentésben a független jogi megfigyelők (Trial Monitors) elfogultsággal vádolják a horvát államügyészeket, akik szerintük megsértették a vádlottak tisztességes tárgyaláshoz való jogát.

  • A 182 oldalas szekértői időközi jelentés szerint a Zágrábi Megyei Bíróság nem teljesítette a független és pártatlan törvényszék feltételeit.
  • A jelentés elfogultnak nevezi Turudic bírót a horvát állam irányában, a bíró megsértette többek között Az emberi jogok európai egyezményében foglaltakat.
  • A jelentés komoly szabálytalanságok széles körét emeli ki az eljárásban. Többek között a védelem egyértelmű akadályoztatását, valamint a megfelelő felkészülési idő megvonását, továbbá a nyilvánosság kizárását is megemlítik a tárgyalás kulcspillanataiban anélkül, hogy a bírósági naplóban feljegyzésben rögzítették volna.
  • Ezentúl megemlítik, hogy a vád mindezeken felül olyan megkérdőjelezhető tanúkra támaszkodott, akik pénzmosásban érintettek és velük szemben büntetőjogi vizsgálat van folyamatban.

Mindezek miatt a jogi szakanyag úgy összegez, hogy a súlyos szabálytalanságok miatt nem lehet tisztességes tárgyalásról beszélni, így az ítélet – amit röviddel azelőtt hoztak, hogy Horvátország átvette az Európai Tanács elnöki tisztségét – súlyosan megsérti a tisztességes tárgyalásra vonatkozó EU-s és nemzetközi előírásokat.

Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Mol hárommilliárd forintos beruházásból épülő új gumibitumen-üzemének alapkőletételén a társaság zalaegerszegi finomítójában 2019. május 2-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik