Belföld

Maróth Miklós: A Pókemberből nem fogja megtanulni a gyerek a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben

A kutatóhálózati rendszer feje a Harry Potterért sem rajong.

A tolerancia mai bajnokai egymással versengve olyan muszlimokká fognak válni, hogy öröm lesz nézni – állítja Maróth Miklós, a komoly viták kereszttüzében létrehozott Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnöke, aki szenvedélyes hangvételű interjút adott a Pesti Srácoknak.

Kifejtette például: komoly problémának tartja, hogy az egyes vallások hívei a vallásuk által létrehozott kultúrán keresztül értelmezik a világot, azon keresztül tagozódnak bele a világmindenségbe vagy éppen a saját társadalmukba.

Csakhogy ez nem olyan, mint a Röltex, hogy veszek egy ilyen színű kendőt és olyan színű harisnyát. Itt egységes rendszerekről van szó. Nem lehet multikulturalizmust létrehozni úgy, hogy az eltérő kultúrák egyes kiragadott elemeit összezagyváljuk, és létrehozunk belőlük valamit, ami mindenre alkalmatlan

– fogalmazott. Meglátása szerint a jelen körülmények között az iszlám követőinek az az érdeke, hogy a baloldali pártokat támogassa, mert az ő segítségükkel tudnak beépülni Európába. De ha ez megtörténik, akkor a baloldali ideológia olyan halálos ellensége lesz, mint amilyen a tradicionális konzervatív ideológiának sosem volt, állítja Maróth, aki szerint a konzervatív és a baloldali ideológiának közös európai gyökere van, de az iszlámmal nem fogják megérteni egymást.

Az iszonyatos tolerancia bizonyos dolgokkal szemben, így például az LMBT-ideológia egészen biztosan első helyen repülni fog. De ez már csak azért sem baj, mert a tolerancia mai bajnokai egymással versengve olyan muszlimokká fognak válni, hogy öröm lesz nézni.

Az MTA egykori alelnöke kulcskérdésnek tartja a tapasztalatlan fiatalok megszólítását. Szerinte az idősebbek nagy többsége már átélte, hogy becsapták őket, a fiatalok azonban hiszékenyek, és nincs történelmi tapasztalatuk. Kérdés, hogyan tudják elérni őket.

Mert lássuk be: a többségnek hiába magyarázunk a kommunista pártok bűneiről, fogalmuk sincs arról, miről beszélünk. A fiatalok álomvilágban élnek, elképzelésük sincs a szocializmusról, de fokozhatnám, felhozva a 2006-os eseményeket, amiről szintén nem tudnak, nem is értik mi a problémánk azzal. Hazafias nevelésre nem lehet nevelni osztályfőnöki órán, mint ahogyan munkára sem. Ha a családban, iskolában nem szokja meg, hogy meg kell csinálnia a feladatát, akkor ezt teoretikus oktatással sem fogjuk tudni elérni

– fogalmazott Maróth Miklós.

Szerinte a hazafias érzésre nem lehet nevelni, ha nem tud a magyar kultúrából semmit.

Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul? Vagy gyerekkorunkban, amikor a nagyapánk katonadalokat énekelt, mert harcolt az első világháborúban, akkor azzal belénk ivódott a honvédelem gondolata, nem is volt szükség arra, hogy hazafias nevelést kapjunk az iskolában. Tudtuk, hogy a nagypapa a hazát védte a fronton és a hazájáért megsebesült.

Maróth Miklós úgy emlékszik, neki csupa olyan olvasmánya volt gyerekkorában, amelyben benne van a magyar történelem.

Tudni kell, hogy a Gárdonyi regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat

– dicsérte meg a kormányfőt zárásként a professzor.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik