Belföld

Felpörgött a számvevőszék – az elnök értékelése szerint

Hatvan százalékkal több szervezetet ellenőriztek az idén.

Több mint 60 százalékkal, közel 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az Állami Számvevőszék 2019-ben – hívta fel a figyelmet Domokos László az ÁSZ honlapján most közzétett évet értékelő írásában.

A távirati iroda által szemlézett közleményben az ÁSZ elnöke leszögezte: a 2019-ben nyilvánosságra hozott jelentésekben az ÁSZ mintegy 1200 javaslatot tett, és további több mint 200 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzötteknek a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. Az ÁSZ idén 32 elemzést tett közzé, öntesztjeit pedig több mint 3500 alkalommal vették igénybe a közszféra szervezetei. „Több ezer ponton járultunk hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben” – fogalmazott Domokos László.

Kiemelte: a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése a korrupció elleni rendszerszintű fellépést támasztja alá. Mint mondta: „A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók – így a személyi jövedelemadó – fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés.”

Az ÁSZ elnöke szerint szükséges az egészségügy finanszírozásának és az ellátórendszer struktúrájának az átalakítása. Domokos azt is elmondta: a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált, illetve 2020-ban lesz 150 éve, hogy létrejött az első önálló magyar Állami Számvevőszék.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik