Belföld

Amikor nekünk nem volt, jó lett volna, ha valaki ad

Amikor nekünk nem volt, jó lett volna, ha valaki ad

Miként járja be a fél országot a cipősdoboz, amiben a már nem használt játékok végül olyan helyre kerülnek, ahol valakinek ismét örömet okozhatnak? Utunk a felajánló családnál kezdődik, az Age of Hope alapítványnál folytatódik, majd Budapesttől messze, egy fáji családnál végződik. Képriport.

 

A három és fél éves Lóri XV. kerületi otthonukban válogatja a játékait.

Akadnak közöttük olyanok, amik már nemigen kerülnek elő.

A két kiválasztott játékautó már régóta nincs a figyelem középpontjában, Lóri inkább a Mancs őrjárat figuráival játszik.

Édesanyja, Judit, Erdélyből származik, 14 éve költözött Magyarországra, egy tisztítással foglalkozó céget vezet, együtt csomagolják a cipősdobozt, ami később útnak indul. „Amikor nekünk nem volt, jó lett volna, ha valaki ad” – mondja.

A család körülbelül négy éve adományoz, jellemzően magánszemélyeknek ruhákat és tartós élelmiszert.

Az Age of Hope alapítvány több budapesti helyen is gyűjti a cipősdoboz-adományokat.

Raktárukban szortírozzák újra a beküldött csomagokat, ügyelve, hogy mindenki hasonló ajándékot kapjon. Évente átlagosan ezer csomagot osztanak ki a gyerekeknek.

„Mindig látom a gyerekek arcán a derültséget, nekem ez okozza a legnagyobb örömet” – mondja Lili, az egyik önkéntes.

Segítőik buszaikkal évről évre visszajárnak, baráti társasággá formálódott a kezdeményezés, szoros kapcsolatok alakulnak ki.

A szervezet önkéntesei jellemzően tinédzserek, fizetést senki sem kap, és bár jól jön az érettségi előtti 50 óra közösségi szolgálat, de többen ezután is visszatérnek. A fáji iskolában tartott karácsonyi ünnepség után kiosztják a cipősdobozokat.

A 8 éve létrejött Age of Hope alapítvány többek között táboroztatással, cipősdoboz-adományozással és még sok mással foglalkozik, jellemzően Borsod megye elszegényedett kis településein, vezetőjük Tóth Ákos, aki a devecseri vörösiszap-katasztrófa után hozta létre a szervezetet.

Gergő, az egyik önkéntes segít Gyöngyinek és Arnoldnak hazavinni az ajándékokat a körülbelül 500 fős Fáj kihalt utcáján.

A hosszú utat megjárt játékok végül célba értek, egy hatfős család otthonában okoznak tovább örömöt.

Az ajándékbontás idén pár nappal karácsony előtt történik, de a játék csak később következik, az autók visszakerülnek dobozukba, és szentestéig a fa alatt várnak.

Képek: Marjai János

Olvasói sztorik