Belföld

Helsinki Bizottság: veszélyesek Márki-Zay szavai

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a közelmúltban bírók listázását helyezte kilátásba vélt politikai elfogultságuk alapján, a Magyar Helsinki Bizottság ezt az elképzelést elfogadhatatlannak, veszélyesnek és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül károsnak találja – derül ki a jogvédő szervezet közleményéből.

Márki-Zay a Transparency International decemberi rendezvényén az Index beszámolója alapján arról beszélt:

Ma, ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét. (…) Majd a vérbiró.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat.

A Helsinki Bizottság szerint noha a bíróságok tevékenysége kritika tárgya lehet, nem mindegy, hogy ki a bírálat forrása és célpontja, illetve milyen a bírálat hangneme: politikusok sokkal szűkebb körben és óvatosabban mondhatnak véleményt a bíróságokról és egyes ítéletekről, mint mások, mivel megnyilvánulásaik potenciális hatása a bíróságok tevékenységére jelentősebb, mint bárki másé. Ráadásul – folytatja a jogvédő szervezet – Márki-Zay Péter nem egyes bírói döntések kritikus elemzését helyezte kilátásba, hanem a szerinte elfogult, erkölcstelen ítéleteket hozó bírák névsorának összeállítását és publikálását, párhuzamot vonva a jelenleg ítélkező bírák és az ötvenes évek koncepciós pereinek bírói között.

Ilyet már láttunk, mégpedig a Kurucinfón, amely nagyon hasonló szöveggel listázta a 2006-os ügyekben a szélsőjobboldali honlap szerkesztőinek nem tetsző ítéleteket hozó bírókat

– írták, hozzátéve: a megbélyegzés kilátásba helyezése magában rejti az ítélkező munka befolyásolásának veszélyét és ekként csorbítja a bírói függetlenséget. Ezért azt javasolják Márki-Zay Péternek, hogy álljon el a lista létrehozásától.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik