Belföld

Gendersemleges mosdót alakítottak ki egy veszprémi iskolában, de a fenntartó gyorsan közbeszólt

Konfliktus alakult ki a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban amiatt, hogy az iskola vezetése gendersemlegesként jelölt meg egy nem használt helyiséget az egyik tanuló számára – írja a veszpresszo.hu. A gendersemlegességet jelző tábla viszont nem maradhatott kint sokáig, miután az igazgató utasítást kapott a fenntartótól a tábla levételére. A helyiséget ennek ellenére ugyanaz a diák használja, aki miatt ez a megoldás született.

Az üggyel kapcsolatban a Veszpresszó kérdéseket küldött Schultz Zoltánnak, az ország legjobbjának is megválasztott Lovassy gimnázium igazgatójának. Az iskola vezetője elmondta, hogy a fiúk és lányok által egyaránt használható mellékhelyiséget nem kellett kialakítani, hiszen az mozgássérült WC-ként rendelkezésre állt. A jelzést egy osztályfőnöktől kapta, és olyan megoldásra törekedtek, amelyik általánosabban oldja meg a helyzetét minden olyan tanulónak, aki a férfi vagy női WC-t nem kívánja használni.

Az igazgató információi szerint érkezett jelzés a fenntartóhoz és egy országgyűlési képviselőhöz is a gendersemleges mosdó miatt, de Schultz Zoltán ezt nem tekinti feljelentésnek. Azt viszont elismerte, hogy a táblát már leszerelték:

A fenntartóval egyeztettem a tábla ügyében. Kérte, hogy vegyük le a táblát, amelyet megtettünk, mérlegelve a különböző álláspontokat, megismerve új érveket, konszenzusos megoldást keresve.

Hozzátette ugyanakkor, hogy „a mellékhelyiség nyitott, így a tanulók számára használható. Nem követem a használatát, azt mindenki döntésére bízom.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik