Belföld

Az Európai Bizottság szigorúbban lép fel az uniós pénzekkel való visszaélésekkel szemben

Az Európai Bizottság nem tűri el az uniós pénzek helytelen felhasználását és a támogatásokkal elkövetett csalásokat, a korábbinál szigorúbban kíván fellépni az ilyen esetek elkövetőivel szemben – jelentette ki Johannes Hahn, a költségvetési és igazgatási ügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az uniós támogatások felhasználásával foglalkozó vitáján kedden.

Az uniós biztos kijelentette, az uniós költségvetésből származó pénzeket meg kell védeni, amelyhez szigorúbb nemzeti és uniós auditrendszerekre, illetve a meglévő eszközök hatékonyabb használatára van szükség.

Az uniós bizottság komolyan vesz minden olyan jelzést, amikor csalásról, vagy az uniós források helytelen felhasználásáról érkeznek bejelentések. Fontosnak nevezte az Európai Ügyészség létrehozását, amellyel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy működése által az unió még hatékonyabban lesz képes fellépni a bejelentett esetek kivizsgálásában.

A mezőgazdasági támogatásokkal összefüggésben kiemelte: fontos, hogy minden tagállamban átláthatónak kell lennie az uniós pénzek elosztása rendszerének. Ennek érdekében a tagállamoknak évente közzé kell tenniük a mezőgazdasági támogatások kezdeményezettjeinek listáját. Egyebek mellett meg kell előzni azt a jelenséget, hogy nagy mezőgazdasági üzemeket adminisztratív eszközökkel kisvállalkozásokra osztanak fel, így jutva uniós forrásokhoz. Ez szembe meg az uniós jogszabály céljával. Ilyen csalások megelőzése az előfeltétele annak, hogy a közös mezőgazdasági politika átlátható és jól működő legyen – közölte az uniós biztos.

Monika Hohlmeier német néppárti EP-képviselő, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) jelentéstevője arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan tagországok, amelyek rendszerszerűen biztosítják annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági támogatások és a kohéziós alapok területein visszaéléseket követhessenek el.

Az ilyen esetek aláássák az uniós intézmények iránti bizalmat és negatívan befolyásolják az intézkedések végrehajtását. A hitelességük forog kockán.

A pénzt oda kell juttatni, ahol arra szükség van, és nem „az oligarchák zsebét dagasztani”. A nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatásokat gazdákat védő mechanizmusok által vissza kell fizettetni.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.