Belföld

Megdolgoztatja a parlamenti képviselőket a bírák elbaltázott fizetésemelése

Az országgyűlés kedden ismét napirendre tűzi az ügyészek és bírók jövő évre tervezett fizetésemelését.

A bérrendezést lehetővé tevő törvényt a képviselőknek egy keddre összehívott rendkívüli ülésen kell megszavazniuk, mert a Fidesz 29 politikusa a múlt héten, a parlament utolsó rendes ülésén véletlenül nemmel szavazott a kétharmados támogatást igénylő javaslatra. A kormánypárt azt állította, hogy technikai hiba történt, a képviselők rossz instrukciók kaptak a szavazáskor.

A hiba után egy sor rendkívüli intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a törvényt a hiba ellenére még az idén el tudják fogadni.

Áder János köztársasági elnök élve államfői jogkörével megfontolásra visszaküldte az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosítást. Az államfői indoklás szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

Az ügymenet szabályai szerint a megfontolásra visszaküldött törvényhez csak a törvényalkotási bizottság nyújthat be módosító javaslatot. Ez a módosító javaslat csak a köztársasági elnök által kifogásolt vagy azzal összefüggő részekre vonatkozhat. Ezért a Hende Csaba fideszes képviselő által vezetett törvényalkotási bizottságnak újra be kell nyújtania a javaslatot, a kedd délután összeülő parlamentnek pedig ezt kell megtárgyalnia, majd fogadnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik