Belföld

Javítóintézetbe küldte a bíróság a budai fiatalkorú rablókat

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. január 14-ig – elrendelte két fiatalkorú letartóztatását, négy hónapra – 2020. április 14-ig – pedig két másik fiatalkorúnak a bűnügyi felügyeletét.

A négy fiatalt fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettével gyanúsítják. A bíróság a letartóztatás idejére javítóintézetet jelölt ki, míg a lakóhelyre korlátozott bűnügyi felügyelet szabályainak végrehajtását a terheltek mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával rendelte ellenőrizni.

A rendelkezésre álló adatok alapján a fiatalkorú terheltek megalapozottan gyanúsíthatók azzal, 2019 novembere és decembere között több alkalommal az egyiküknél lévő gázriasztó fegyverrel, egy alkalommal még egy fegyvernek látszó tárggyal, illetve egy esetben pedig késsel is, különböző felállásban, a szerepek megosztásával raboltak ki embereket Buda különböző közterein.

A Fővárosi Törvényszék közleményes szerint az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta, míg a védők az ügyészi indítvány elutasítását vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését kérték.

A végzés szerint a terheltek életvitele rendezett, megélhetésük biztosított, azonban a terhükre rótt cselekményeket sorozat jelleggel, többrendbeli, erőszakos, minden esetben útonálló módon – néhol kifejezetten a sértettek rettegését fokozva – követték el.

A bíróság szerint megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Az egyik letartóztatott terhelt a bűncselekményekben kezdeményező szerepet játszott, az elkövetéshez használt eszközöket, a fegyvert, a gumikesztyűket és maszkokat biztosította még akkor is, amikor személyesen nem vett részt az elkövetésben. A másik letartóztatott fiatallal szemben jelenleg más ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban. Tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak eddigi, rendezett anyagi és családi körülményei nem tudták biztosítani a helyes irányú fejlődésüket és nem tartották őket vissza a bűncselekmények elkövetésétől sem, így a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölése nem érhető el a gyanúsítottak jelenlegi környezetben hagyásával. Esetükben a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok az eljárás jelen szakaszában kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

A másik két terhelt esetében – figyelemmel a büntetlen előéletükre, valamint a bűncselekmények elkövetésében betöltött szerepükre is – a bíróság elegendőnek találta a terheltek mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet elrendelését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik