Belföld

December 31-ig nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem minden klinikája

A december 31-i határidőre nem tudják átköltöztetni a budai Kútvölgyi Klinikai Tömbből a Semmelweis Egyetem mindegyik klinikáját Pestre – írja az Index.

Az intézmény a biztonságos betegellátás érdekében döntött úgy, hogy

  • a III. számú Belgyógyászati Klinika,
  • a hozzá kapcsolódó intenzív, illetve labordiagnosztikai háttér,
  • a telephelyhez tartozó gyógyszertár
  • és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

egyelőre Budán marad, amíg az egyetem pesti kampuszán nem készül el minden fejlesztés a részlegek befogadására – közölte a lap megkeresésére a Semmelweis Egyetem.

A december 31-i határidőig csak a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a Családorvosi Tanszék költözik át.

A költözéssel kapcsolatban számos szervezési probléma akadt. Az Indexhez eljutott információk szerint a felkészülés nem haladt megfelelően, és ellentétek alakultak ki a Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatósága és a költözésével megbízott kancellári biztos között.

  • A II. sz. Sebészeti Klinika esetében még műtőasztal sincs, és legkésőbb 2020 júniusára ígérték a beszerzést.
  • A III. sz. Belgyógyászati Klinikán nővérhiány miatt kellett lezárni egy szárnyat, nincs megfelelően előkészítve az intenzív osztály és a labordiagnosztika átköltöztetése sem.
  • Elvinnék viszont a gyógyszertárat a Kútvölgyiből, ezzel viszont ott hagynák a 120 ággyal rendelkező belgyógyászatot, valamint a szakrendelőben megforduló több száz beteget, akik a speciális készítményeket eddig csak ott tudták beszerezni.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatója jelezte ezeket a problémákat, aki szerint ezzel a biztonságos betegellátás is veszélybe kerülhet. Végül felmentették őt a munkavégzés alól. A lapnak a Semmelweis Egyetem cáfolta, hogy a problémák miatt menesztették a Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatóját.

A 6 milliárd forint összköltségű Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében költöztetik Pestre a Semmelweis Egyetem Budán működő klinikáit. A Szent János Kórházban működő Pulmonológiai Klinikát már a nyáron áttelepítették a VIII. kerületi Tömő utcában felújított épületbe.

Az Index megkeresésére a Semmelweis Egyetem részletes választ küldött, amiben többek között azt írják:

  • Nem igaz, hogy a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb tömbigazgatóját december 10-én menesztette az egyetem, csupán az intézmény vezetése arra hívta fel a figyelmét, hogy a saját hatáskörébe tartozó feladatokat határidőre végezze el.
  • A Semmelweis Egyetem klinikáinak Kútvölgyi Klinikai Tömbből való áthelyezéséről egy 2018. december 13-i kormányhatározat (1672/2018.) rendelkezett 2019. december 31-i hatállyal. A biztonságos betegellátás szem előtt tartásával első lépésben a megadott határidőig csak a következő intézmények költöznek át az egyetem erre a célra felújított pesti kampuszainak területére: a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Kútvölgyi telephely egy része, valamint a Családorvosi Tanszék.
  • Egyelőre nem költözik, hanem átmenetileg továbbra is a Kútvölgyi Tömbben marad január 1. után is a III. számú Belgyógyászati Klinika, valamint a munkájához szükséges intenzív, illetve labordiagnosztikai háttér, továbbá a telephelyhez tartozó gyógyszertár, és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kútvölgyi telephelye, amíg a Semmelweis Egyetem pesti kampuszaiban már folyamatban lévő, jobb infrastruktúrát nyújtó fejlesztések be nem fejeződnek. A tervek szerint a pszichiátriai klinika Kútvölgyiben lévő részlege a Szent Rókus Kórházba kerül majd át (emellett megmarad a pszichiátriai klinika, VIII. kerületi Balassa utcai épülete is). Erről a Semmelweis Egyetem vezetése a biztonságos betegellátás érdekében egyeztetett a fenntartóval, az egészségügyért felelős államtitkársággal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, valamint az Észak-Közép-budai Centrumkórház vezetőivel.
  • Az érintett klinikák továbbra is változatlan kapacitással és területi ellátási kötelezettséggel működnek. A költözés a klinikák és az érintett tanszékek napi folyamatos és biztonságos betegellátó és oktató munkáját nem veszélyezteti.
  • A Kútvölgyi Klinikai Tömb szakmailag kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársai változatlan létszámban, megújult munkahelyi körülmények között folytathatják tevékenységüket. A Semmelweis Egyetem az érintett egységek áthelyezésére, valamint a fogadó épületek felújítására és az eszközpark fejlesztésére 2,8 plusz 1,2 milliárd forintot kapott, közölte az egyetem.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik