Belföld

Eger fideszes vezetése pénzt ígért egy erdélyi templomra, de nem küldött semmit

Habis László, Eger korábbi fideszes polgármestere 2016 januárjában beígért egy félmillió forintos támogatást erdélyi testvérvárosának Gyergyószentmiklósnak, amivel egy új templom felépítéséhez járultak volna hozzá, csakhogy a határon túli magyarság felé tett gesztus ezzel véget is ért. Eger leváltott vezetése végül egy fillért sem utalt.

Mirkóczki Ádám, a város új polgármestere az Egri Ügyek tudósítása szerint a múlt héten látogatott el meghívásra Gyergyószentmiklósra, ekkor szembesült a kellemetlen történettel. Mirkóczki elmondása szerint „egy meglehetősen kellemetlen beszélgetése” volt a helyi esperessel.

2016-ban Gyergyószentmiklóson a testvérvárosok adakozásából a Munkás Szent Józsefről elnevezett templomot kezdték el építeni. Az építkezést az összes testvérváros egy-egy millió forinttal támogatta, Egert kivéve, jóllehet az építkezést Kövér László, az Országgyűlés elnöke is segítette. Habisék kevesebbet ígértek, de azt sem küldték el.

Tovább növeli a szégyent, hogy a templomban egyébként Eger neve márványba vésve olvasható, mint adományozó város

– tette hozzá a polgármester.

Mirkóczki közölte, hogy a 2020-as költségvetésbe ezt a félmilliós támogatást beillesztik és elutalják Gyergyószentmiklósnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik