Belföld

Csepeli György: Orbán rendszere lejtőn, egy tiszta nő lökhetné a mélybe

„Eltűntek a sámánok. Az akárkik világát éljük.”

A 168 Órának Csepeli György azt mondja, az önkormányzati választások eredménye az országgyűlési választások próbája volt,  és az azt jelzi, hogy a NER elindult a lejtőn, „intellektuális tartalékai kimerültek”, elkényelmesedett, kikapcsolta vészjelző berendezéseit. A Borkai-botrány is igazolta, hogy a Fidesz lebénult, káderei megkoptak, elhitték magukról, hogy verhetetlenek, mindent tudnak, pedig nem tudnak szinte semmit.

Teljesen leépültek, és a politikában ez látszik. A jóllakottság, az önismétlés bénít, a rendszert önnön torzképévé teszi. (…) Az innováció hiánya az 1985 utáni szocializmusra emlékeztet, amikor mindennap kijelentették: az irány jó, legfeljebb korrigálni kell. (…) Annyira pedig nem halt el a demokrácia, hogy ez következmények nélkül maradjon. Új gondolatok abszolút nincsenek.

A szociálpszichológus az ellenzéki összefogás esélyeiről úgy véli, Budapest sikeres lehet Karácsony Gergellyel, de

ne legyenek illúzióink, itt is lesznek átállók, összeférhetetlenek, akik megtorpedózzák a megegyezéseket. Itt is lesznek zsarolható, lefizethető emberek.

Az önkormányzatok mozgástere kicsi és még kisebb lesz, de fontosabb, hogy az ellenzéknek egyelőre nincs stratégiája, vezére.

Parsifal-szerű figura megjelenését várom, de női változatban. Aki naiv, tiszta szívű, becsületes. (…) Az emberek ki vannak éhezve új arcokra, működőképes alternatívákra.

Ez már az akárkik világa

Az igazi véleményformálók helyett a szavazási preferenciákra már inkább a közösségi média hat.

Eltűntek a sámánok. Az akárkik világát éljük. Valamelyik akárki megmoccan, a többi akárki követi.

Szerinte Jászberény is erre volt példa. A vesztes fideszest egykori szavazói is megbüntették, mert megkérdőjelezte a választást, és a  következő évek sem a gazdaságról, hanem a lélektanról szólnak majd, mert ideológiák sem a jobb-, sem a baloldalon nincsenek.

A lélektan abban az értelemben fontos, mint Karácsony vagy Pikó esetében, ahol az emberi minőséget kell megjeleníteni. Ahol a hatalom nem a távolságot szuggerálja, hanem a hasonlóságot. A Fidesz ezt a képességét elvesztette.

Orbán Viktor valaha érthette a magyarok lelkiségét, de most mindenből süt a gőg, a távolságtartás, „a rongyrázó balkáni pasák attitűdjével megfejelve”.

A Fidesz előtt is voltak jachtok, kurvák, akkor is magánkézbe került a közpénz egy része, a különbség a mértékben, a lendületben, a szervezettségben van, ami irritálóvá vált.

A kormányfő arra ráérzett, hogy a migrációellenesség fontos a magyaroknak, minden ellenzéki pártnak tudomásul kell venni, hogy ebben „nemzeti” konszenzus van, azért lehet a Jobbik fontos az összefogásban, hogy ellensúlyozza a „kerítésbontó machináció” orbáni vádját.

Nem az győz, akinek több a pénze. Az győz, aki jobban játszik a lelkek húrjain. (…) az nyer, aki ezt megérzi, jól használja a közösségi médiát és megtalálja a fontos szavakat.

A NER bajban van. Persze mindenki hátrányban van, aki ellene  ügyködik, de a lélektani tényezők nem a kormány oldalán vannak, a „gazdasági csoda” varázsa is csak addig hat, amíg a választó a zsebén is érzi.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik