Belföld

Eltűnt Handó Tündének a Rákosi-korszakot idézve hálálkodó bírósági levél

Eltűnt az a levél a birosag.hu oldalról , amit november végén 24 bírósági vezető írt alá, megköszönve Handó Tünde eddigi munkáját – vette észre az Index.

A levél azért volt meglepő, mert hangvétele már-már az ’50-es éveket idézte, úgy hálálkodott a január elsejével Alkotmánybíróságra távozó Handó Tündének, aki eddig  a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke volt. A dokumentumot 24 bírósági vezető írta alá, akiket ezért külön felrendeltek Budapestre, írta a 444.hu.

Ilyeneket olvashattunk benne:

A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szerepel vetted ki a részed.

Illetve:

2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás „templomai”

Valamint:

Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket…

Ha valaki most akarná elolvasni a birosag.hu-n a levelet, már nem tudja, a „keresett oldal nem található” ugyanis.

A levél megjelenése heves ellenérzéseket váltott ki a bírók között is. Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és Országos Bírói Tanács tagja a levélről azt mondta 444-nek, hogy „Ilyen stílusban az 1950-es években, a Szovjetunióban beszéltek egyes vezetőkről. Amikor elolvastam, hogyan hálálkodnak Handó Tündének, elszégyelltem magam magyar és európai bíróként is.”

Kiemelt kép: Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, megválasztott alkotmánybíró aláírja megbízólevelét az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Az országgyűlés 134 igen szavazattal, 27 ellenében választotta meg a jelöltet, aki Stumpf István helyét veszi át. Megbízatása tizenkét évre szól. Mögötte Szalayné Sándor Erzsébet az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó megválasztott helyettese és Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik