Belföld

Pénzbüntetésre ítélték a bundázó labdarúgókat

A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezésének eredményeként kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a két volt labdarúgót, akikkel szemben korábban elévülés miatt megszüntették a büntetőeljárást.

A Fővárosi Törvényszék elévülés miatt szüntette meg  a büntetőeljárást 2016 áprilisában. Az akkori ítélet szerint nem volt megállapítható, hogy a focisták a vesztegetést kötelességük megszegésével követték volna el.

Az ügyészség fellebbezése után Fővárosi Ítélőtábla 2017 nyarán hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a futballisták a 2008. november 9-én rendezett Siófok-ZTE élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen “kenőpénz ellenében a meccs végeredményét a pályán játszva befolyásolták”, ezzel a kötelességüket megszegték.

A gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ezért a két labdarúgó cselekményének büntethetősége nem évült el. Az elsőfokú bíróság a két focista bűnösségét a minősített korrupciós bűncselekményben megállapította, őket 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, valamint velük szemben fejenként 2 643 300 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügyész mindkét futballista tekintetében tudomásul vette a döntést, míg az elkövetők és védőik a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére három munkanapot tartottak fenn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik