Belföld

Zöld népszavazást kezdeményez az LMP, tiltanák a műanyag csomagolásokat

Az LMP zöld népszavazást kezdeményez, ennek első lépéseként Kendernay János, a párt társelnöke öt kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodán, amiket a következő napokban újabbak követnek.

A kérdések így szólnak:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szervek a széndioxid-kibocsátásra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján döntsenek?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy 2022. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek létesítése legyen engedélyezhető?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek működése legyen engedélyezhető?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy 2025. január 1-jét követően nem visszaváltató csomagolószerként műanyag – a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból készült biológiai úton lebomló műanyag kivételével – ne legyen felhasználható és forgalomba hozható?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló közlekedési társaságok fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra ne szerezhessenek be?

Az LMP közleményében azt írta, a magyar emberek sokkal inkább érzik azt a felelősséget, ami a vállunkat nyomja, mint a kormány, tisztában vannak vele, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amelynek még a saját kezében van a sorsa, így érdemben tehet a jövő megóvásáért, ennek lehet eszköze szerintük a zöld népszavazás.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik