Belföld

Szabadon engedték Kiskunfélegyházán az olasz húskirályt, aztán letartóztatták a fiát

Majdnem kilenc hónapnyi előzetes letartóztatás után szabadult nemrég Piero Pini az európai húsipar egyik leghíresebb alakja, a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft. ügyvezető tulajdonosa. Most a fiát, Marcello Pinit, a cég értékesítési vezetőjét tartóztatták le, írja a Hírösvény.hu. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Kecskeméti Járásbíróság nyomozati bírója a tanúk befolyásolása miatt tartóztatta le csütörtökön. a cégvezetőt.

Marcellot eddig házi őrizetben volt abban az édesapját is érintő ügyben, amelyben üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoz ellenük a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága.

Korábban itt írtunk róla, hogy a jobb években több mint 100 milliárd forint forgalmú kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosát még március elején vették őrizetbe, és akkor annyit lehetett tudni, hogy a gyanú különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás. Húsipari berkekben egyszerűen áfacsalást emlegettek.

Az ügyészség többször is meghosszabbította a nagyvállalkozó letartóztatását, és úgy tűnt, semmi áron nem ereszti, pedig állítólag Pini hajlandó lett volna közel 2 milliárd forintot letenni a költségvetési károkat megtérítendő, és egymillió euró óvadékot ajánlott, hogy szabadlábon védekezhessen. Hogy igaz-e ez a sztori, arról hivatalos információkat nem tettek közzé, mindenesetre most óvadék nélkül engedték el. Kérdésünkre ezt a Kecskeméti Járási Bíróság szóvivője, Sárközy Szabolcs közölte, megerősítve, hogy múlt pénteken szabadlábra helyezték a 67 éves olasz állampolgárságú üzletembert.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egyszerűen nem indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását, a bíróságnak így nem volt mérlegelni valója, a nyomozás során ugyanis az ügyészség indítványán nem terjeszkedhet túl – magyarázta a bírósági szóvivő. Ugyanakkor a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére. Pini tehát nem hagyhatja el Magyarországot, és jelentkeznie kell időről időre a hatóságnál.

A főügyészség azt válaszolta kérdéseinkre, hogy november 6-án

azért indítványozta a letartóztatás megszüntetését és bűnügyi felügyelet elrendelését, mert a nyomozás állására tekintettel a letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedéssel, bűnügyi felügyelettel is elérhetőek.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb a válasz második fele: a gyanúsított az okozott kár jelentős részét megtérítette. Hogy pontosan mekkora összeget tett le Piero Pini, azt nem közölték, de korábban milliárdos költségvetési csalás szerepelt a híradásokban, és nem hivatalos forrásunk 1,94 milliárd forint költségvetésnek okozott kárról beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik