Belföld

Matolcsy szerint meg kell reformálni az eurót

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót – hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, Az amerikai birodalom kontra európai álom című művet.

Az MNB elnöke elmondta, létrehozása pillanatában hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült az euró megteremtése, mivel 1992-ben, az euró elindulásakor a közös európai pénztől az európai országok szorosabb együttműködését, gazdaságának erőteljes bővülését várták, szemben a Szovjetunióval, a szovjet birodalommal. A Szovjetunió azonban pont abban az évben bomlott fel – mutatott rá.

Később, az elmúlt évek során ezzel szemben a dollár, az amerikai birodalom valutájának versenytársa lett az euró, amelyet sem az Egyesült Államok vezetése, sem annak politikai és gazdasági elitje nem néz jó szemmel

– tette hozzá.

Matolcsy György kiemelte, Európának vissza kell térnie a gyökereihez, a szellemi és kulturális örökségéhez, sokszínűségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdéseire, a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik